Sve vesti Svet

KRAJ PROJEKTA COVID 19?! Američki nacionalni institut za zdravlje stopira finansiranje laboratorije u Vuhanu

KRAJ PROJEKTA COVID 19?! Američki nacionalni institut za zdravlje stopira finansiranje laboratorije u Vuhanu

Američki nacionalni institut za zdravlje (NIH) okončao je davanje granta laboratoriji u Kini u kojoj su identifikovani prvi slučajevi COVID-19 2019. godine.

Američka EcoHealth Alliance dobila je 3,7 miliona dolara, počevši od 2014. godine, za proučavanje koronavirusa povezanih sa slepim miševima. Deo novca je prenet Institutu za virusologiju Vuhan (WIV), koji se nalazi u Kini.

Grant je obnovljen 2019. godine, ali je suspendovan 2020. zbog zabrinutosti da korisnici grantova nisu ispunili uslove vezane za novac.

NIH-ova analiza zabrinutosti je završena, otkrio je dr Majkl Lauer, zamenik direktora NIH-a u pismu od 19. avgusta. Utvrđeno je da se svi problemi ne mogu rešiti.

Stoga je NIH obavestio EcoHealth Alliance da je grant laboratoriji u Vuhanu obustavljen „zbog neispunjavanja odredbi i uslova za dodelu koji zahtevaju dostavljanje dokumenata NIH-u na zahtev“, napisao je Lauer predstavniku Džejmsu Komeru (R-Ky.), republikancu u nadzornom odboru Predstavničkog doma.

„Ne može se obnoviti“

Grantovi vlade SAD dolaze uz određene uslove, uključujući blagovremeno izveštavanje o rezultatima i adekvatno praćenje eksperimenata.

EcoHealth Alliance nije izvršila reviziju istraživanja sprovedenog u okviru granta, koje je uključivalo stvaranje opasnijih koronavirusa slepih miševa, saopštio je NIH u oktobru 2021. Agencija je u januaru rekla da EcoHealth Alliance nije ispunila druge uslove granta, R01AI110964, i druge nagrade.

NIH je zatražio planove za ispravljanje grešaka, što je dostavljeno 4. februara, rekao je Lauer u petak, i NIH je utvrdio da su planovi dovoljni.

Pored toga, međutim, NIH je zatražio od EcoHealth-a krajem 2021. i ponovo u januaru laboratorijske sveske i originalne fajlove iz istraživanja sprovedenog u laboratoriji u Vuhanu. Nije ih primio, navodi se u novom pismu.

FSB: Počinilac ubistva Darije Dugine je državljanka Ukrajine

Rukovodioci EcoHealth-a rekli su da su prosledili zahtev, ali nisu dobili odgovor od WIV-a.

Odbijanje dostavljanja materijala dovelo je do upravo najavljenog raskida finansiranja.

„NIH je utvrdio da WIV-ovo odbijanje da dostavi traženu evidenciju i EHA-in propust da uključi tražene uslove u WIV-ov ugovor o grantu predstavljaju materijalne propuste u poštovanju uslova dodele“, rekao je Lauer dr. Aleksej Čmura i Peter Daszak, rukovodioci, u pismu koje je u petak objavio Comer. „NIH je dalje utvrdio da u ovim okolnostima, odbijanje WIV-a da obezbedi evidenciju ne može biti ispravljeno nametanjem dodatnih uslova, i da je delimičan prekid dodele (tj. prestanak pododredbe WIV-u) jedina odgovarajuća radnja”.

EcoHealth nije odgovorio na zahteve za komentar. Imejl poslat laboratoriji u Vuhanu se vratio.

Nastaviće se finansiranje EcoHealth-a

NIH ne ukida nijedan od dotičnih grantova, R01AI110964, 1U01AI151797-01 i 1U01AI153420-01—barem za sada.

Kada korisnici grantova nisu u skladu sa zahtevima, onda se uobičajeno radi sa njima da bi se uskladili, a ne da se raskine ugovor, rekao je Lauer.

EcoHealth je uspešno implementirao korektivne planove koje je odobrio NIH za poslednja dva granta, prema navodima NIH-a. Dok će EcoHealth-u biti zabranjeno da dodeljuje novac WIV-u u okviru drugog granta, moći će ponovo da pregovara o ciljevima granta sa Nacionalnim institutom za alergije i infektivne bolesti, koji vodi dr Entoni Fauči.

Ako se postigne sporazum, revidirani grant će se realizovati. Ako ne, grant se može ukinuti.

Od EcoHealth-a je zatraženo da u roku od 30 dana navede kako će ostvariti svrhu granta bez WIV-a. To će zahtevati promenu obima, ali promena možda neće značajno odstupiti od prvobitnog projekta, rekao je Lauer.

Nulta Tačka/ZeroHedge