Sve vesti Svet

KRAJ SLOBODE! U AUSTRIJI ODOBRENO ZAKLJUČAVANJE NEVAKCINISANIH! OVA MERA STUPA VEČERAS TAČNO U PONOĆ!

Austrija će od ponedeljka uvesti nova ograničenja za nevakcinisane. Ova mera ima za cilj smanjenje pritiska na bolnice i intenzivna odeljenja kažu vlastodršci u ovoj zemlji.

Ova odluka će stupiti na snagu u ponoć i primenjivaće se na osobe od 12 i više godina koje nisu vakcinisane i koje se nisu nedavno oporavile od Covid-19.

“Ovaj korak nije bilo lako preduzeti, ali je neophodan”, rekao je kancelar Alexander Schallenberg. “Rizik za nevakcinisane ljude je mnogo veći. Stoga smo primorani na ovaj težak korak kako bismo smanjili broj kontakata.”

Schallenberg je rekao da je četvrti talas zaraze pogodio zemlju “punom snagom”.

Dva od navodno najteže pogođenih regiona, Gornja Austrija i Salcburg, prve su najavile da će uvesti ove mere u ponedjeljak.

Ideju o izolaciji koja je isključivo usmerena na nevakcinisane vlada je prvi put iznela u septembru kao odgovor na scenario iz noćne more u kojem bi 30% kreveta na intenzivnoj intenzivnoj nezi bilo zauzeto pacijentima obolelim od Covida-19. Ta brojka trenutno iznosi 20% i raste.

Predsednik Alexander Van der Bellen upozorio je u subotu da je situacija u nekim bolnicama i intenzivnim odeljenjima “nepodnošljiva” i da bi se mogla dalje pogoršati ako se ne preduzmu snažne mere.

NultaTačka/RT