Sve vesti Svet

KRALJICA JE TAJNO POTROŠILA MILIONE FUNTI NA PRAVNU BITKU PRINCA ENDRUA OPTUŽENOG ZA ZLOSTAVLJANJE I ORTAKLUK ZA DŽEFRIJEM EPŠTAJNOM – IZVEŠTAJ

Prošle nedelje je vojvoda od Jorka navodno proširio svoj tim, dodavši Melisu Lerner, diplomca sa Prinstona i Kolumbije, da radi zajedno sa glavnim savetnikom Endru Bretlerom. Kraljica je navodno pristala da plati odbranu svog sina početkom prošle godine, nakon Endruovog zloglasnog intervjua za BBC Newsnight.

Britain's Queen Elizabeth II (L) and Britain's Prince Andrew, Duke of York, (R) arrive for a garden party in the grounds of Buckingham Palace in central London on May 21, 2019. - Sputnik International, 1920, 02.10.2021

Britanska kraljica Elizabeta II privatno plaća pravnu bitku svog drugog sina Endrua protiv optužbi za seksualno zlostavljanje u iznosu od nekoliko miliona funti, izvestio je u petak The Telegraph.

Kako se navodi, godišnji prihod Njenog Veličanstva od njenog poseda Vojvodstva Lancaster, koji se u poslednje vreme popeo za 1,5 miliona funti, sada je više od 23 miliona funti, i koristi se za plaćanje troškova.

Očekuje se da će ukupni sudski troškovi biti milionski, a očekuje se da će građanska tužba trajati mesecima ili verovatno godinama. Moguće poravnanje ili nadoknada za štetu, povrh toga, mogla bi koštati milione više.

Rečeno je da Bretler košta vojvodu oko 2.000 dolara po satu, dok su Lernerino imenovanje, podređeno osoblje i Endruov pravni tim iz Velike Britanije, predvođen advokatom za krivičnu odbranu Garijem Bloksomom, već povećali svoje honorare.

Vojvoda nema očigledan izvor prihoda

Kraljičina finansijska pomoć smatrana je neophodnom, prema novinskim izveštajima. Lične finansije vojvode nisu poznate, ali stručnjaci tvrde da uprkos raskošnom načinu života nema vidljiv izvor prihoda.

Bivša vlasnica njegove švajcarske skijaške kuće, koju su on i njegova bivša supruga, vojvotkinja od Jorka, kupili za otprilike 17 miliona funti 2014. godine, tužila ih je prošle godine, tvrdeći da joj duguju 6,7 miliona funti. A prema izveštaju, brvnara, koja je kupljena hipotekom i privatnim sredstvima od kraljice, uskoro će biti prodata kako bi se otplatio dug. Kada se prodaja završi, vojvoda više neće posedovati nikakvu imovinu.

Endru stanuje u Royal Lodge-u, koja je deo imanja Queen's Windsor i u vlasništvu je Crown Estate.

Britain's Prince Andrew, Duke of York, attends Sunday service at the Royal Chapel of All Saints, at Royal Lodge, in Windsor on April 11, 2021, two days after the death of his father Britain's Prince Philip, Duke of Edinburgh. - Sputnik International, 1920, 02.10.2021

Britanski princ Endru, vojvoda od Jorka, prisustvuje nedeljnoj službi u Kraljevskoj kapeli Svih Svetih, Royal Lodge, u Vindzoru, 11. aprila 2021. godine, dva dana nakon smrti njegovog oca britanskog princa Filipa, vojvode od Edinburga. © AFP 2021 / STEVE PARSONS

Još zanimljivije, finansijski problemi vojvotkinje skrenuli su pažnju na vojvodin odnos sa pokojnim finansijerom i pedofilom Džefrijem Epštajnom pre deset godina, kada je bila prinuđena da se izvini nakon što su mediji objavili da je od njega prihvatila 15.000 funti kako bi otplatila svoje dugove.

Virdžinija Roberts Đufre, prinčev tužilac, nije odredila iznos sume za odštetu koju traži za “značajne emocionalne i psihološke tegobe i povrede”, navodi se u izveštaju, ali zahteva obeštećenje i kaznu, obe se očekuju da bude znatne.

Ona je optužila vojvodu da ju je seksualno napastvovao tri puta kada je imala 17 godina, što je 61-godišnji princ stalno poricao.

Endru sada ima rok do 29. oktobra da odgovori na žalbu, a sledeće ročište će biti 3. novembra.

Nulta Tačka/SputnikNews