Sve vesti Svet

KRATKA ISTORIJA FAUČIJA! OD HIV-a DO Koronavirusa! Pričao kako se sida prenosi dodirom.

KRATKA ISTORIJA FAUČIJA! OD HIV-a DO Koronavirusa! Pričao kako se sida prenosi dodirom.

Dr. Entoni Fauči, direktor Američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti i glavni medicinski savetnik Bele kuće, našao se pod žestokom kritikom republikanaca zbog lošeg vođenja politike svih faktora pandemije, od socijalnog udaljavanja, nošenja maski ( i to po tri odjednom) pa do asimptomatskog širenja i imuniteta građana, da ne spominjemo sve nuspojave koje su znatno uticale na razvoj psihe kod mladih.

Odgovarajući na sve veće kritike republikanskih poslanika, dr. Fauči, osudio je ” smešne” napade svojih protivnika. Prema Faučiju, napadi na njega bili su ”iskreno, napadi na nauku”.

”Entoni Fauči nosi veliku krivicu za izuzetno skup i visoko politizivan način na koji su strahovi od pandemije predugo zaključavali veći deo sveta”, smatra analitičar sa Vol Strita i istraživački novinar Čarls Ortel.

Pre nekoliko godina, Fauči je takođe kritikovan zbog očigledno nedoslednog rukovanja HIV-om/ AIDS-om.

U Maju 1983. Fauči, tada lekar u Nacionalnom institutu za zdravstvo, napisao je članak ( JAMA), sugerišući da bi se bolest imunodefiijencije mogla širiti rutinskim bliskim kontaktom.

Nakon te objave, sve novinske kuće alarmirale su javnost u vezi sa komentarom dr. Faučija kako je HIV lako prenosiv – kontaktom, što je dovelo do velike panike među ljudima u to vreme.

Međutim, manje od dva meseca nakon što je rasplamsao ludilo na nacionalnim medijima zbog njegove špekulativne teorije, Fauči je izjavio da je apsolutno besmisleno sugerisati da se HIV može preneti normalnim socijalnim kontaktom.

Fauči se takođe našao usred skandala oko polemike oko AZT-a ( lek za prevenciju i i lečenje HIV-a). FDA je 1987. godine odobrila AZT, iako je lek često izazivao ozbiljne neželjene efekte kao što su hronične glavobolje i mučnina i iscrpljujući umor mišića.

Posle godina preporučivanja AZT-a kao leka protiv HIV-a, Fauči – koji je na mesto direktora NIAID-a stupio 1984. – izjavio je za Nju Jork Tajms 1995. godine da nije baš sasvim siguran u vezi donošenja svoje odluke kad je u pitanju ovaj lek i da će se potruditi da se terapija AZT-om dobro proveri.

Fauči je i tad bio na udaru mnogih udruženja koje su zahtevale hitno otpuštanje sa Nacionalnog Instituta.

”Znamo da su se mnogi lekovi i pristupi lečenju, koje su Fauči i njegove kolege odobrili, pokazali pogubnim za brojne žrtve”, rekao je Ortel.

Kada je reč o pandemiji KOVID 19, čini se da Faučijevo ponašanje nije ništa manje kontradiktorno, pretpostavljaju konzervativni posmatrači, pozivajući se na javne izjave i mailove glavnog medicinskog stratega Bele kuće koje su Bazzfid i Wašington Post dobili putem FOIA agencije ovog meseca.

Iako svi dokazi navode na to da je Entoni Fauči imao niz nepravilnosti u svom dugogošnjem radu kao neko ko odlučuje o životima ljudi širom sveta, i dalje mnoga pitanja ostaju bez odgovora. Čini se da administracija Džoa Bajdena nije voljna ispitati dela Entoni Faučija kad je reč o EkoHelt-u i dokumentima koji se samo pre nekoliko dana isplivali na površinu.

”Odgovor na KOVID 19 zaslužuje snažnu, kritičku studiju objektivnih, poverljivih timova. Bivši predsednik SAD-a Tramp je zamalo doneo potrebne reforme ali je propustio velike šanse.

Zaista je ostalo da se uzdamo u sami sebe, da pratimo svoj instikt i ono što nam je dato kako bi racionalno donosili odluke kad je u pitanju zdravlje nas i naših najbližih. Predati svoj život u ruke čoveka koji iza sebe ima niz loših donošenja odluka, da li neznanjem ili korupcijom, zaista je jasno kao dan da se takvim ljudima ne može verovati.

Ne zaboravite i mi imamo svog Faučija.