Sve vesti Svet

Ludilo diktature! U Hong Kongu uhapšeni logopedi- optuženi da su kroz crtane filmove pozivali na BUNT

Ludilo diktature! U Hong Kongu uhapšeni logopedi- optuženi da su kroz crtane filmove pozivali na BUNT

Pet logopeda iz Hong Konga osuđeno je u subotu na 19 meseci zatvora zbog zavere za objavljivanje “buntovnih dečjih knjiga”, u kojima se nalaze crtani filmovi o ovcama i vukovima, koje tužioci smatraju antivladinim.

Njih petoro je osuđeno u sredu po zakonu o pobuni iz kolonijalne ere u slučaju koji su aktivisti za ljudska prava proglasili „drskim aktom represije“, što je vlada Hong Konga odbacila.

Optuženi, koji su se izjasnili da nisu krivi, optuženi su da su objavili tri knjige u kojima su opisani crtani filmovi o borbi ovaca protiv vukova.

Sudija Okružnog suda Kvok Vai Kin rekao je da optuženi moraju biti kažnjeni „ne zbog objave ili reči, već zbog njihove štete ili rizika da naškode umovima dece“, rekavši da su radovi posejali seme „nestabilnosti“.

Hong Kong judge finds five guilty over children's books - BBC News

Ono što su optuženi uradili deci od 4 i više godina je u stvari bila vežba ispiranja mozga sa ciljem da se mala deca navedu da prihvate njihove stavove i vrednosti – rekao je Kvok.

Lori Lai, Melodi Jeung, Sidnej Ng, Samuel Čan i Marko Fong, starosti od 26 do 29 godina, osuđeni su od strane Kvoka, koga je čelnik grada odabrao da sudi u slučajevima nacionalne bezbednosti.

Da li se sprema građanski rat u Americi- Objavljeni rezultati nove ankete

Knjige su se odnosile na događaje, uključujući gradske masovne prodemokratske proteste 2019. i slučaj 12 demokratskih demonstranata koji su pobegli iz Hong Konga gliserom 2020. i kineska obalska straža ih je uhvatila.

U jednoj knjizi vukovi žele da zauzmu selo i pojedu ovce, koje zauzvrat počinju da se brane.

Ovo je prvi put da je slučaj pobunjenih publikacija otišao na suđenje od protesta 2019. i nametanja zakona o nacionalnoj bezbednosti Hong Konga od strane Pekinga 2020. godine, za koji su zvaničnici rekli da je od vitalnog značaja za vraćanje stabilnosti.

Jedan od advokata grupe procenio je da bi njih petoro moglo izaći za 31 dan, uključujući 13 meseci koje su proveli u zatvoru čekajući suđenje.

Priznajući da bi uskoro mogli da napuste zatvor, sudija Kvok je pitao petorku „kada ćete napustiti zatvor sopstvenog uma“.

Lorino ublažavanje je prekinuo Kvok, rekavši da „sud nije mesto za politički govor“.

Svako ima slobodu izražavanja, ali to nije jednako apsolutnoj slobodi – rekao je on.

Pre nego što je zaustavljena, Lai je rekla da je ključno pitanje suđenja sloboda govora i da „sloboda sa ograničenjima nije sloboda“.

Optuženi Jeung je citirao američkog lidera za građanska prava Martina Lutera Kinga koji je rekao da je „pobuna jezik nečuvenih“.

Ne žalim zbog svog izbora i nadam se da ću uvek moći stati na stranu ovaca – rekao je Jeung.

Suosnivač Greenpeace-a Patrik Mur kaže da su klimatske promene zasnovane na lažnim narativima

Sudija Kvok je u svojoj presudi rekao da će „deca biti navođena u uverenje da vlada NR Kine dolazi u Hong Kong sa zlom namerom da im oduzme dom i uništi njihov srećan život bez ikakvog prava na to“, misleći na Narodnu Republiku Kinu.

Optuženi su bili članovi Opšte unije logopeda Hong Konga, za koju je sudija Kvok rekao da je „jasno postavljena u političke svrhe“.

„Politička situacija izgleda mirna na površini, ali veoma nestabilna ispod“, rekao je Kvok, opisujući situaciju u Hong Kongu nakon zakona o nacionalnoj bezbednosti.

NultaTačka