Sve vesti Svet

Da li se sprema građanski rat u Americi- Objavljeni rezultati nove ankete

Da li se sprema građanski rat u Americi- Objavljeni rezultati nove ankete

U nedavnom odgovoru na FBI koji je pronašao poverljive dokumente iz rezidencije Donalda Trampa u Mar-a-Lagu, senatorka iz Južne Karoline Lindzi Grejem je predvidela „nemire na ulicama“ ako bivši predsednik bude optužen za zadržavanje materijala nakon što je napustio Belu kuću.

Neki posmatrači su već neko vreme čuli znakove upozorenja da bi SAD mogle da budu uvučene u građanski rat ako nastave svojim putem rastuće političke i društvene podele, zabrinutost je samo pojačana nakon napada na Kapitol 6. januara.

Do sada se u široj javnosti proširio utisak da bi se mogao desiti građanski rat, ovakvo mišljenje pokazuje Galupova anketa.
Gledajući sve odrasle građane SAD koji su odgovorili na anketu, 43 odsto je reklo da misli da je u njihovoj zemlji bar donekle verovatan građanski rat u narednoj deceniji.

Infographic: Is a U.S. Civil War on the Horizon? | Statista

Kao što pokazuje grafikon, oni koji su se identifikovali kao „jake demokrate“ su generalno bili nešto optimističniji, ali je 40 posto i dalje ostalo na ovoj poziciji. Većina „jakih republikanaca“ sa druge strane kaže da misli da dolazi građanski rat – 54 odsto.

NultaTačka/Statista