Sve vesti Svet

LUDILO! Kalifornija zabranila IZGRADNJU BENZINSKIH PUMPI, sada savetovuje građane DA NE PUNE svoja električna vozila!

LUDILO! Kalifornija zabranila IZGRADNJU BENZINSKIH PUMPI, sada savetovuje građane DA NE PUNE svoja električna vozila!

Gradovi u Kaliforniji zabranjuju izgradnju novih benzinskih pumpi kao deo novog paketa zakona protiv klimatskih promena, uprkos rekordno visokim cenama gasa i nedostatku naučnih dokaza da će zabrana upotrebe gasa u Kaliforniji imati bilo kakav uticaj na rast globalne temperature. Sa druge strane, Kalifornijaska vlast savetuje gradjane da izbegavaju punjenje električnih automobila.

Prvo, nema više benzinskih pumpi i automobila na gas

„U stvari, nismo znali šta radimo“, rekla je odbornica Petalume (Kalifornijskog grada) D’Lynda Fischer, koja je prošle godine vodila tužbu kojom bi se zabranila izgradnja novih benzinskih pumpi u gradu sa 60.000. stanovnika.

„Nismo znali da smo prvi u svetu koji su načnili ovakav potez kada smo zabranili benzinske pumpe”.

Nakon odluke ovog grada da zabrani izgradnju novih benzinskih pumpi, četiri druga grada u oblasti zaliva su sledila njihov primer, a sada se lideri kalifornijskih metropola koje najviše zavise od upotrebe automobila nadaju da će doneti klimatski orijentisanu politiku i u južnu Kaliforniju.

To otvara novo polje u naporima Kalifornije da smanji emisiju ugljen-dioksida što već sada izaziva protivljenje industrije fosilnih goriva, koja tvrdi da bi potrošači trpeli zbog ovakve odluke.

2020. godine, samo nekoliko nedelja nakon što je država pretrpela nestanak struje zbog nedostatka energije vetra i Sunca — guverner Kalifornije Gavin Newsom najavio je da će država zabraniti prodaju vozila koja se pokreću uz pomoć gasa do 2035. godine u korist električnih automobila.

Analitičari upozoravaju da bi Newsom-ov  mandat mogao da obustavi funkcionisanje benzinskih pumpi, od kojih su većina mala preduzeća. Ovaj potez bi ostavio više od 32.000 automehaničara bez posla.

Drugo, izbegavajte punjenje električnih automobila

Sa druge strane, zbog toplotnog talasa koji je zahvatio Kaliforniju i slabosti Kalifornijske mreže za snabdevanje električne energije, vlast ove države savetovala je građane da smanje upotrebu električne energije imzeđu 4-9 časova popodne jer se temperature kreću iznad 100 stepeni Farenhajta.

CASIO ( nezavisni kalifornisjki distributer električne energije) upozorio je građane na ovu mogućnost još u maju ove godine. Ukoliko građani dobrovoljno ne smanje potrošnju električne energije moglo bi doći do perioda nestabilnosti u periodu velike potražnje za energijom.

Prva tri koraka u merama štednje koja bi građani trebalo da primene su postavljanje 78℉ stepeni ili više, izbegavanje korišćenja velikih potrošača i punjenje električnih vozila.

Zvaničnici Kalifornijske elektroenergetske mreže upzoravaju da se građani trebaju pripremiti na potencijalne i rotirajuće nestanke struje jer se mreža suočava sa ograničenim kapacitetom rada.

Ukoliko se temperatura pogorša ili dođe do oštećenja na mreži može biti izdata serija hitnih upozorenja kako bi se pripremilo dodatnim resursima, pripremi učesnika u industriji i građana, za potencijalne nestašice energije.

Porast punjenja električnih vozila kod kuće mogao bi srušiti delove državne elektromreže.

Nema struje, nema života

Makar ne normalnog i dostojnog življenja koji priliči civilizovanom čoveku u 21. veku.

Iako su se saveti za smanjenje upotrebe električne energije odnosili na pojedine dane, dakle nisu bili trajni, zabrana izgradnje novih benzinskih pumpi ostaje. Takođe ostaje i zabrana prodaje vozila na bazi fosilnih goriva 0d 2035. godine.

Samo je pitanje vremena ili možda okolnosti kada će postati obavezno svakodnevno ograničavanje potrošnje električne energije, i punjenjem svojih električih vozila. Ili nam država sama uz pomoć smart gradova i svih predmeta koji budu bili prikačeni na internet kontroliše šta ćemo raditi i kako ćemo se grejati, kao što su to počele da čine pojedine kompanije.

Manje punite auto – znači manje putujte što je ograničvanje kretanja i ujedno smanjenje potrošnje električne energije, zbog prelaza na green izvore, koji trenutno mogu da podrže 60% od sveukupne globalne potrošnje električne energije.

Pitanje je da li su možda ovakvi prekidi namešteni ili je možda elektromreža osmisljenja ili ostavljena sa slabostima kako bi dolazilo do kvarova te se mi navikli na manju potrošnju? Ili jednostavno prelazom na obnovljive izvore energije dolazi do elektro-kolapsa, jer sistemi za dostavu električne energije jednostavno to ne možgu da izdrže? 

U svakom slučaju, sve se uklapa u agendu “Karbon neutralnog društva” u kome će svega biti manje. Manje potrošnje električne energije, manje putovanja, manje kupovine i manje druženja.

Samim tim, biće manje života i mi ćemo biti manje ljudi. Pitanje glasi: Šta ćemo uraditi povodom toga?

Nulta Tačka