Sve vesti Svet

LUDILO! KINESKE VLASTI IZMENILE KRAJ KULTNOG FILMA FIGHT CLUB

LUDILO! KINESKE VLASTI IZMENILE KRAJ KULTNOG FILMA FIGHT CLUB

Finčerov kultni film dobija novi završetak po objavljivanju u Kini.

Jedan od klasika ‘Fight Club’ Dejvida Finčera je zvanično objavljen u Kini na Tencent Video streaming platformi, ali to nije baš film kojeg bi se zapadnjaci mogli setiti. Većina uvezenih filmova u Kini prolazi kroz filter cenzure, osiguravajući da su filmovi u skladu sa idealima Komunističke partije i da prikazuju sprovođenje zakona kao krajnju silu za dobro, koja uvek trijumfuje nad zlikovcima. Ako to nije način na koji originalna priča ide – menja se, a izgleda da cenzorima nije baš stalo do očuvanja radnje ili koherentnosti filmova koje montiraju, a promene su često drastične.

Najnoviji film koji je adaptiran je klasik ‘Borilački klub’ iz 1999. Originalni kraj je bio da je glavni lik (spojleri, ako niste gledali film), koji pati od poremećaja podeljenog identiteta, pucao sebi u lice da bi ubio njegov alter ego, Tajler Durden, a zatim nastavlja da gleda kako gomila korporativnih zgrada eksplodira, šaljući anarhističku poruku o opasnostima i zamkama društva opsednutog konzumerizmom.

U kineskoj verziji, međutim, ovaj završetak je potpuno isečen i gledalac je umesto toga obavešten da je policija sve spasila i zaustavila sve bombe da eksplodiraju. Sve ovo je predstavljeno jednostavnim natpisom koji glasi: „Pomoću traga koji je ostavio Tajler, policija je brzo shvatila ceo plan i uhapsila sve kriminalce, uspešno sprečivši eksploziju bombe. Posle suđenja, Tajler je poslat u ludnicu na psihološki tretman. Otpušten je iz bolnice 2012”.

PENTAGON VEĆ SPREMIO 8.500 VOJNIKA ZA SLUČAJ ESKALACIJE U UKRAJINI

Film je objavljen na Tencent Video-u i nejasno je da li je montaža rezultat autocenzure od strane servisa za striming ili rezultat direktnih naredbi kineske vlade, jer niko od njih još nije komentarisao ovo pitanje. Međutim, izvor upoznat sa ovim pitanjem, prema Vice-u, rekao je da je film montirao vlasnik autorskih prava i da je prodat sajtovima za strimovanje nakon što je dobio odobrenje vlade.

Izdat 1999. godine, čini se da je većina kineskih gledalaca već gledala ‘Borilački klub’ ranije, a nakon što je novi kraj postao viralan na kineskim društvenim mrežama, mnogi su se rugali očitoj cenzuri i rekli da je to glavni razlog zašto većina kineskih gledalaca preferira lažne kopije stranih filmova.

Nulta Tačka/RT