Sve vesti Tehnologija

LUDILO! NAOČARE ZA VIRTUALNU REALNOST NAVODNO POVEĆAVAJU PROIZVODNJU MLEKA KOD KRAVA (VIDEO)

LUDILO! NAOČARE ZA VIRTUALNU REALNOST NAVODNO POVEĆAVAJU PROIZVODNJU MLEKA KOD KRAVA (VIDEO)
Pisao Elena Vuk

Istraživanje je utvrdilo da korišćenje naočara virtuelne realnosti (VR) može da izazove promene u ponašanju, probleme sa ravnotežom, kognitivne probleme, probleme sa očima (bol, promene vida), glavobolje i druge neprijatnosti.

U stvari, prošlog leta Facebook je opozvao milione VR obloga za lice zbog pritužbi na iritaciju kože. Ipak, konsultanti, programeri i veterinari su se udružili kako bi napravili VR naočare za krave kako bi povećali proizvodnju mleka.

Farmer daje kravama VR slušalice za smanjenje anksioznosti i povećanje proizvodnje mleka

Farmer se okrenuo slušalicama virtuelne realnosti kako bi naterao svoje zatvorene krave da pomisle da su napolju na livadi.

Izzet Kocak, iz Turske, okrenula se visokotehnološkim naočarima nakon što je videla studiju koja sugeriše da ona čini krave srećnijim. To, zauzvrat, znači da proizvode više mleka.

Kočak kaže da se taj potez već isplatio. On je stavio slušalice dvema svojim kravama i primetio da je proizvodnja mleka porasla sa 22 litara na 27 litara dnevno.

A šta krave vide kroz VR naočare? Očigledno, to su vizije spoljašnjeg sveta.

„One posmatraju zeleni pašnjak i to im daje emocionalni podsticaj. One su manje pod stresom”, rekao je on.

Izzet je ranije koristio klasičnu muziku da pokuša da umiri svoju stoku. Ali kaže da je bio toliko impresioniran naočarima da planira da ih kupi još deset.

VR naočare su razvijene sa veterinarima i prvo testirane na farmi u Moskvi.

Poljoprivrednici su radili sa programerima, veterinarima i konsultantima na farmi Krasnogorsk u blizini Moskve, da bi simulirano prikazali kravama letnja polja.

Da bi slike funkcionisale, IT stručnjaci su morali da podese paletu boja u softveru kako bi bila prikladna za jedinstvenu viziju životinje. Krave ne mogu da vide crvenu ili zelenu, u stanju su da percipiraju samo mutne nijanse žute i plave.

Ali rusko ministarstvo poljoprivrede je uvereno da trik funkcioniše. U saopštenju iz 2019. zvaničnici su rekli: „uslovi životne sredine imaju značajan uticaj na zdravlje krava i, kao posledicu, na kvalitet i količinu proizvedenog mleka.“

ŠPANSKI PREMIJER GASI KORONA HISTERIJU: VREME JE DA SE MENJA NAČIN NA KOJI SE PRATI KORONA

Ruska studija je tvrdila da VR povećava prinos mleka kod krava i ima pozitivne rezultate.

Dodajući da su naočare: ‘smanjile anksioznost i poboljšale opšte emocionalno raspoloženje u stadu’.

Naravno, fotografije eksperimenta izazvale su smeh na društvenim mrežama u poslednjih nekoliko godina, a mnogi ljudi eksperiment nazivaju “Matriks za krave”.

 

Nulta Tačka/ActivistPost