Sve vesti Svet

Ludilo! Ova Evropska zemlja će zatvarati prodavnice radi štednje struje

Ludilo! Ova Evropska zemlja će zatvarati prodavnice radi štednje struje

Usred energetske krize u Evropi, oko 2.800 finskih prodavnica će možda morati periodično da zatvara svoja vrata ove zime


Prodavnice prehrambenih proizvoda u Finskoj bi mogle da se naizmenično zatvaraju po satima kako bi smanjile potrošnju energije ove zime, rekao je operater mreže u toj zemlji za ILE u nedelju. S obzirom da se očekuje nedostatak goriva, finskim domaćinstvima će takođe biti rečeno da smanje potrošnju.

Prema operateru mreže, otprilike 2.800 finskih prodavnica hrane moraće da se dogovore međusobno oko toga ko će se zatvoriti, a ko ostati otvoren ako se struja u određenoj oblasti racionalizuje. Ova vrsta sporazuma je posebno važna u ruralnim područjima kako bi se osiguralo da se sve prodavnice u jednom gradu ili selu ne zatvore u isto vreme, napominje ILE.

Finska nije izbegla porast troškova goriva i energije u celoj Evropi koji je usledio nakon što je EU uvela sankcije Rusiji nakon što je Moskva poslala svoje trupe u Ukrajinu u februaru. U maju je zajedno sa Švedskom podnela zahtev za pridruživanje NATO alijansi i već je prekinula snabdevanje gasom iz Rusije nakon što je odbila da plati robu u rubljama, kao što je Rusija tražila od svih „neprijateljskih“ zemalja.

Finska koristi samo gas za proizvodnju oko 3,6% svoje električne energije, a većina energije proizvedene u nordijskoj zemlji dolazi iz hidro i nuklearne energije, prema brojkama iz 2020. Međutim, do nedavno, Finska je uvozila nešto manje od petine svoje energije iz Rusije i Estonije . Finska je dobrovoljno odustala od količine ruske električne energije koju je uvozila u aprilu, a u potpunosti ju je prekinuo njen ruski dobavljač, RAO Nordic, koji je rekao da je prestao da prima uplate od Finske.

Najnoviji nuklearni reaktor u zemlji, koji je prvobitno trebalo da bude otvoren 2009. godine, takođe još nije pušten u rad. ILE je prošlog meseca izvestio da reaktor neće početi da proizvodi struju do decembra, kada se očekuje da će zadovoljiti skoro jednu šestinu potražnje u zemlji. Kvarovi u opremi i drugi tehnički problemi muče nuklearni projekat od početka njegove izgradnje 2005. godine.

Sa krizom koja se nazire kada nastupi hladna finska zima, vlada će apelovati na domaćinstva da smanje potrošnju od avgusta nadalje, kao što se već dešava u nekoliko drugih evropskih zemalja.

Zajedno sa ostalih 26 zemalja članica EU, Finska se takođe obavezala da će dobrovoljno smanjiti potrošnju gasa za 15 odsto tokom zime, prema sporazumu koji bi mogao postati obavezan ako blok proglasi vanredno stanje.

NultaTačka