Sve vesti Svet

LUDILO! Veterinara navodno zarazilo MAČE nakon što je KINULO NA NJEGA

LUDILO! Veterinara navodno zarazilo MAČE nakon što je KINULO NA NJEGA

Veterinaru u Songli je dijagnostikovan Covid-19 nakon što je u njega prošle godine kinula zaražena mačka, pokazalo je istraživanje Odeljenja za zdravstvene nauke i medicinska istraživanja Univerziteta Prince of Songla, sa sedištem na Medicinskom fakultetu.

To je prvi dokumentovani slučaj sumnje na prenos sa mačke na čoveka, a objavljen je prošle nedelje u časopisu Emerging Infectious Diseases američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Istraživači su otkrili da su mačku zarazila dva vlasnika koji su bili pozitivni. I otac, 64, i sin, 32, prebačeni su iz Bangkoka u Univerzitetsku bolnicu Prince of Songla, oko 900 km južno od Bangkoka, 8. avgusta prošle godine zbog nedostupnosti bolničkih kreveta u prestonici.

Njihova mačka je spavala na njihovim krevetima u kolima hitne pomoći 20 sati. Nakon što su pacijenti primljeni u bolničko odeljenje za izolaciju, mačka je 10. avgusta poslata u univerzitetsku veterinarsku bolnicu na pregled kod veterinara i utvrđeno je da je klinički normalna.

Tokom pregleda, tri veterinara su nosila rukavice za jednokratnu upotrebu i respiratorne maske N95, iako u to vreme nisu nosili štitnike za lice ili naočare za oči.

Tri dana kasnije, jedan je dobio groznicu i kasnije je bio pozitivan.

Istraživački tim je otkrio da sekvence genoma dobijene od veterinara, mačke i njena dva vlasnika ukazuju na to da su njihove infekcije epidemiološki povezane.

„Ukratko, pružili smo dokaze da mačke mogu preneti infekciju SARS-CoV-2 na ljude“, zaključio je u izveštaju Thanit Sila, član istraživačkog tima.

Iako je rizik nizak, istraživač je savetovao zaštitu očiju veterinarima tokom bliskih interakcija sa mačkama za koje se sumnja da su zaražene.

Ljudi mnogo verovatnije prenose virus mačkama nego mačke ljudima, naglašavaju stručnjaci.

MARIO ZNA i IVICA BOŽIĆ- “RAK DRUŠTVA”- Pokrenuta je peticija protiv “Evro Prajda” u Beogradu

Nulta Tačka/BangkokPost