Sve vesti Svet

LUDNICA! ŠKOTSKA VLADA STAVLJA PROIZVODE ZA MENSTRUACIJU U MUŠKE TOALETE

Proizvodi za menstruaciju se sada isporučuju u muške toalete koje posećuju transrodni državni službenici Škotske, otkrili su britanski mediji. Taj potez je očigledno uvela vlada kako bi dopunila svoj indeks o ravnopravnosti.

Prva zemlja na svetu koja je učinila da higijenski ulošci i tamponi budu besplatni za sve, sada ih takođe obezbeđuje u muškim toaletima vladinih zgrada. „Raznovrstan izbor“ tradicionalno ženskih higijenskih proizvoda stavlja se u toalete za muškarce „u onim prostorijama gde ne postoje rodno neutralne prostorije“, objavio je Telegraf u subotu.

Novine su saznale za kontroverznu novu politiku iz podneska grupi za prava LGBT osoba Stounvol, dobijenog prema Zakonu o slobodi informacija.

„Trudimo se da obezbedimo besplatne proizvode u toaletima, uključujući sve toalete za žene i posetioce, i neke muške toalete, tako da svako može da pristupi besplatnim proizvodima“, rekao je portparol škotske vlade, a citira The Telegraph.

LUDNICA! ŠKOTSKA VLADA STAVLJA PROIZVODE ZA MENSTRUACIJU U MUŠKE TOALETE

Aktivistkinje za prava žena već su kritikovale ovu odluku. „To što je naša vlada toliko odlučna da nametne svoju nedokumentovanu i nenaučnu politiku samoidentifikacije pola svom osoblju, umesto da samo odredi neku odredbu ‘rodno neutralnom’, duboko je zabrinjavajuće,” rekla je direktor kampanje Za žene u Škotskoj, Trina Badž.

Vest o tamponima u muškim toaletima takođe je izazvala pažnju u onlajn zajednici. Korisnici Tvitera nazvali su ovaj potez „novim ludilom“ i sugerisali da vlada „oduzima resurse ženama i devojkama kojima su istinski potrebni“.

„Koliko transmuškaraca je zaposleno u škotskoj vladi i da li bi koristili muške toalete ako imaju menstruaciju i ako im je potreban higijenski uložak/tampon?“, pitao se korisnik Tvitera, dok su se drugi složili da je politika zaliha gubljenje vremena i novca.

U dokumentu od 209 stranica se takođe pominje da je škotska vlada odobrila politiku prema kojoj osobe bilo kog pola mogu doživeti menopauzu. To takođe omogućava transrodnim i nebinarnim državnim službenicima da ostave tradicionalne titule gospodina, gospođa ili gospođica(Mr, Mrs, Ms) u vladinim kompjuterskim sistemima i imeniku osoblja, i da umesto toga koriste „Mx“.

Promene su napravljene u očiglednom nastojanju da se podigne vladin rejting na nivou jednakosti LGBT zajednice na radnom mestu, koji svake godine objavljuje Stounvol. Pod pritiskom grupe, vlada se prošlog meseca takođe složila da izbegne ono što naziva „rodnim jezikom” i da izbaci reč „majka” iz svoje politike porodiljskog odsustva, otkrili su mediji.

Nulta Tačka/RT