Sve vesti Svet

LUKAŠENKO: Rat u Ukrajini se uskoro završava

LUKAŠENKO: Rat u Ukrajini se uskoro završava

Uskoro dolazi rasplet ukrajinskog sukoba, predvideo je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, navodeći da postoje tenzije između predsednika zemlje Vladimira Zelenskog i vojske.

Govoreći u četvrtak tokom virtuelnog časa za sve beloruske đake i studente, Lukašenko je rekao da je „Ukrajina podeljena“ i da se „kuva sukob između predsednika i vojske“.

Prema rečima beloruskog lidera, ukrajinska vojska je jedina sila u zemlji koja može da „lupa o sto i kaže: hajde da razgovaramo ili će Ukrajina biti zbrisana sa lica zemlje“.

Lukašenko je tvrdio da vojska zemlje, koja ima iskustvo iz prve ruke o tome šta se zapravo dešava na liniji fronta, „vidi da je to beznadežno“.

U međuvremenu, on je upozorio da bi sukob u susednoj zemlji mogao da preraste u „najstrašniju konfrontaciju” koja uključuje upotrebu oružja za masovno uništenje.

Poljska će tražiti od Nemačke ratnu odštetu u iznosu od 1,3 biliona dolara

On je takođe naveo da „Rusija tamo ne može da pretrpi poraz“, dodajući da Minsk čvrsto stoji uz svog saveznika Moskvu.

Lukašenko je zatim prozvao one koji Rusiju i Belorusiju opisuju kao „agresore“. On je tvrdio da je vojna operacija Moskve bila preventivne prirode, pomažući da se spreči skori ukrajinski raketni udar na južne regione Belorusije, uključujući i ruske snage koje još nisu bile povučene iz zemlje nakon vojnih vežbi.

On je takođe naveo da je ruska vojska uklonila ukrajinske raketne jedinice pola sata pre nego što je predsednik Vladimir Putin najavio početak ofanzive Moskve krajem februara.

Lukašenko je sugerisao da su Zapad – a posebno SAD – stajale iza priprema za planirani napad na Belorusiju, tvrdeći da će te sile i dalje „učiniti sve da Rusiju baci na kolena“.

„A Rusija ne može da kleči“ , zaključio je on.

NultaTaćka/RT