Sve vesti Svet

ŠVEDSKA UVODI KOVID PROPUSNICE ZA DOGAĐAJA U ZATVORENOM PROSTORU

Pisao Elena Vuk

U Stokholmu se stežu kaiševi, ali ne oko struka već oko nogu. Ograničavanje kretanja u vidu uskraćivanja boravka u zatvorenim prostorima, bez kovid ausvajsa, sve su moderniji modeli za “kontrolu” virusne infekcije.

Švedska vlada planira da uvede obaveznu propusnicu za vakcine protiv Covida-19 na događajima u zatvorenom prostoru na kojima prisustvuje više od 100 ljudi, potez koji preporučuju zdravstveni zvaničnici koji upozoravaju na sve veći rast infekcija u narednim nedeljama.

Stopa zaraze porasla je u velikom delu Evrope poslednjih nedelja i dok Švedska — koja je nekada bila teško pogođena pandemijom — tek treba da zabeleži sličan porast, modeliranje zdravstvenih agencija sugeriše da će infekcije dostići vrhunac sredinom decembra.

Vlada levog centra pripremala je nacrt zakona koji će se izneti u parlament sa ciljem da vakcinacija bude na snazi od 1. decembra, rekla je ministarka zdravlja Lena Halengren.

„Širenje se povećava u Evropi. Još to nismo videli u Švedskoj, ali nismo izolovani“, rekla je ona na konferenciji za novinare. “Moramo da budemo u mogućnosti da koristimo sertifikate o vakcinaciji.”

Švedska zdravstvena agencija saopštila je ranije u sredu da će poništiti široko kritikovanu odluku da prestane da preporučuje testiranje za ljude koji su u potpunosti vakcinisani, ali pokazuju simptome COVID-19.

Oko 85 procenata svih Šveđana starijih od 16 godina primilo je bar jednu dozu vakcine, a 82 procenta je primilo dve doze ili više.

Švedska trenutno ima najmanji broj pacijenata sa COVID-19 u bolnicama i na intenzivnoj nezi u Evropskoj uniji, u odnosu na veličinu populacije, prema OurWorldinData, ali je bila teško pogođena ranijim talasima.

Švedska se odlučila protiv zatvaranja i uglavnom se oslanjala na dobrovoljne mere usmerene na socijalno distanciranje. Ima više smrtnih slučajeva po glavi stanovnika od svojih nordijskih suseda, ali niže od većine evropskih zemalja koje su se odlučile za stroga ograničenja.

Komisija za COVID-19 koju je imenovala vlada oštro je kritikovala nekoliko aspekata upravljanja pandemijom u Švedskoj, kao što je loše testiranje.

Nulta Tačka/TheEpochTimes