Sve vesti Svet

Mađarska pokrenula istragu zbog Netfliksa koji je emitovao LGBT scene u dečjem crtanom filmu

Mađarska pokrenula istragu zbog Netfliksa koji je emitovao LGBT scene u dečjem crtanom filmu

Mađarski nacionalni regulator za medije pokrenuo je istragu Netlfiksa zbog dečjeg crtanog filma koji prikazuje lezbejski poljubac između dve tinejdžerke – moguće kršenje zakona iz 2021. koji zabranjuje materijal sa LGBT tematikom namenjen deci.

Nakon pritužbi zabrinutih roditelja na konzervativnom sajtu za peticije CitizenGo, Nacionalna uprava za medije i komunikacije (NMHH) Mađarske objavila je da će istražiti Netfliks zbog epizode iz dečijih crtanih filmova Jurassic World Camp Cretaceous.

Prema izveštaju mađarskog nacionalnog lista Magyar Nemzet, serija je namenjena deci od sedam godina. Tokom devete epizode pete sezone dešava se poljubac između dva tinejdžerska lika i „da bi potvrdili prirodnost homoseksualne veze, porodica i prijatelji mladih takođe ih odobravaju i podržavaju u priči, govoreći kako su dve „devojke“ srećne jer su zajedno”, kako je preneo mađarski list.

Iako ovo očigledno krši mađarski zakon koji zabranjuje trans i druge LGBT sadržaje namenjene deci, ostaje da se vidi da li će NMHH moći da preduzme pravni postupak protiv Netfliksa zbog crtanog filma, pošto je Netfliks Hungary zapravo registrovan u Holandiji, što znači da Mađarski medijski regulator će možda morati da pokrene to pitanje pred holandskim vlastima da bi se preduzela bilo kakva akcija.

Mađarska, koja je jedna od socijalno najkonzervativnijih država članica Evropske unije, suočila se sa kritikama zakona iz 2021. koji zabranjuje školama i medijima da promovišu homoseksualne ili transrodne sadržaje deci, a to dolazi iz Brisela i velikog dela establišmenta na Zapadu, koji tipično karakteriše zakon kao „mađarski anti-LGBT zakon”.

HIT: Šolc kaže da NATO nikada nije predstavljao opasnost za Rusiju

Portparol vlade je tada branio zakon, rekavši: „Postoje sadržaji koje deca mlađa od određenog uzrasta mogu pogrešno da razumeju i koji mogu imati štetan uticaj na njihov razvoj u datom uzrastu, ili koje deca jednostavno ne mogu da razumeju, pa bi stoga mogla da budu zbunjujuća za njihove moralne vrednosti u razvoju ili njihovu sliku o sebi ili svetu”.

Međutim, Evropska komisija je najavila da će tužiti vladu u Budimpešti zbog navodnog kršenja zakona o slobodi medija na nivou EU.

Ukoliko istraga o dečjem crtanom filmu dovede do pravnog postupka, Mađarska ne bi bila jedina vlada koja je preduzela mere protiv Netfliksa, jer je velika porota u Teksasu u Sjedinjenim Državama optužila sajt za striming za dečiju pornografiju za film Cuties iz 2020., koji je optužen za seksualizaciju mladih devojaka.

Reakcija protiv Cuties-a pripisana je kao doprinos padu popularnosti Netfliksa.

Štaviše, dok je Holivud očigledno odbio da koriguje sadržaj za mađarsku omladinu, kompanije kao što je Dizni nisu se plašile da cenzurišu sadržaj kako bi ispunile verske standarde na Bliskom istoku, a lezbejski poljubac je uklonjen iz Ratova zvezda: Uspon Skajvokera u mnogim islamskim zemljama.

Dizni se takođe povinovao strogim pravilima cenzure u Singapuru i tamo izbrisao poljubac.

Nulta Tačka/BreitBart