Region Sve vesti

MAĐARSKA uvela ograničenje grejanja- Nema preko 18 stepeni

MAĐARSKA uvela ograničenje grejanja- Nema preko 18 stepeni

Sve javne institucije u Mađarskoj moraće da se pridržavaju ograničenja temperature od 18 stepeni Celzijusa ove zime, naložila je vlada u Budimpešti.

Govoreći na brifingu u četvrtak, ministar zadužen za kabinet premijera Viktora Orbana Gergeli Guljas rekao je: „U svim javnim ustanovama biće uvedene restrikcije grejanja prema kojima u kancelarijama ne može biti toplije od 18 stepeni.

Zvaničnik je, međutim, priznao da bi neka mesta mogla imati poteškoća da se pridržavaju pravila, posebno ona koja imaju zastarele sisteme grejanja ili nemaju termostati. Druga mera koju je najavio Guljas je obavezno smanjenje potrošnje gasa za državne institucije, osim bolnica i objekata socijalnog stanovanja.

U najnovijem naletu cenzure, Youtube obrisao preko 120.000 videa zbog “dezinformacija”

Prema rečima ministra, odluka je doneta na sednici vlade u sredu na kojoj su zvaničnici konstatovali da se većina Evrope već suočava sa nestašicom energije i ekonomskom krizom koja je usledila.

Pozitivnije rečeno, Guljas je uveravao Mađare da rezervoari gasa u centralnoevropskoj zemlji trenutno iznose 65,4%, što znači da ima dovoljno goriva za 80 dana. On je dodao da Mađarska nije toliko pogođena nestašicom gasa kao neke druge zemlje članice EU. On je takođe tvrdio da sankcije uvedene Rusiji u svetlu njene vojne operacije u Ukrajini nisu dale željeni rezultat.

Kao meru podrške stanovništvu, mađarska vlada je pokrenula program ogrevnog drveta, rekao je Guljas. Svaki građanin imaće pravo da kupi najmanje 10 kubnih metara drveta direktno od šumarskih gazdinstava po ceni koju je odredila vlada, rekao je zvaničnik.

Budimpešta takođe nastoji da poveća proizvodnju uglja u narednim mesecima, otkrio je ministar.

Mađarska vlada je još u julu proglasila energetsko vanredno stanje.

Cene gasa u Evropi porasle su krajem februara i ostale su znatno veće od prošlogodišnjih nivoa. Ovo je pomoglo da se podstakne porast ukupne inflacije.

Sledi razotkrivanje SVIH GLOBALNIH prevara- ISTINA je pronašla PUT

Da stvar bude gora, ruski energetski gigant Gasprom saopštio je u ponedeljak da neće nastaviti da isporučuje gas potrošačima u EU preko gasovoda Severni tok 1, navodeći kao razlog probleme održavanja vezanih za sankcije. Moskva je jasno stavila do znanja da se situacija neće promeniti dok se ne ukinu sankcije Zapada.

EU je, u međuvremenu, optužila Rusiju da koristi snabdevanje energijom kao oružje.

NultaTačka/RT