Sve vesti Svet

Makron: Uvek poštujte Rusiju i ruski narod

Makron: Uvek poštujte Rusiju i ruski narod

Francuski predsednik Emmanuel Makron rekao je da dijalog s Rusijom uvek treba biti zasnovan na poštovanju prema njoj ” kao zemlji “.

Govoreći u ponedeljak tokom svog prvog angažmana kao predsedničkog kandidata, Makron je deo svog govora posvetio ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini, koju je nazvao ” istorijskom greškom”. ”

Boriti se protiv bratskog naroda i želeti da ga uništite i ponizite najgorim sredstvima, ovo je istorijska greška, rekao je Makron.

Ipak, francuski predsednik, koji je i dalje jedan od retkih zapadnih lidera koji redovno razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, istakao je potrebu za nastavkom dijaloga, tvrdeći da „ nema trajnog mira ako Rusija nije angažovana u velikoj arhitekturi na našem kontinentu .”

MARIO ZNA OTKRIVA ONO ŠTO DO SADA NIKO NIJE ZNAO! EVO GDE JE PRAVI RAT!

Važno je ” uvek poštovati Rusiju kao državu i ruski narod “, dodao je Makron, tvrdeći da je glavni cilj međunarodne zajednice sada ” izbeći eskalaciju i širenje rata “.

Međutim, francuski predsednik očigledno nije baš optimističan u pogledu mogućnosti deeskalacije sukoba.

„ Ja sam jasan: kratkoročno, rat će se verovatno nastaviti “, rekao je on, izražavajući sumnju da će „ u danima i nedeljama koje dolaze “ doći do neke vrste „ rešenja putem pregovora “.

On je priznao da su pregovori sa njegovim ruskim kolegom „ teški “, jer Putin „ odbija da prekine operaciju “, a to je „ preduslov “ za početak „ pravog dijaloga “ između Moskve i Kijeva.

U međuvremenu, Rusija optužuje ukrajinske „ nacionaliste “ da koriste lokalno stanovništvo kao „ živi štit “. Navedeni ciljevi moskovske „ specijalne vojne operacije “ su „ denacifikacija “ i „ demilitarizacija “ Ukrajine, zaštita Donbasa i odbrana sopstvene bezbednosti Rusije. Zapad je na napad odgovorio uvođenjem oštrih sankcija Rusiji.

NultaTačka/RT