Sve vesti Svet

Mapiranje svetske milijarderske populacije- Evo koliko ih ima na celom svetu i gde žive

Mapiranje svetske milijarderske populacije- Evo koliko ih ima na celom svetu i gde žive

Na svetu postoji 3.111 milijardera.

Kako navodi Ejveri Koop iz Visual Capitalista, globalna populacija milijardera nastavila je da raste u 2021. godini, povećavši se za 3%. U istom periodu, bogatstvo milijardera je takođe poraslo za 18 odsto .

Ova mapa koristi podatke iz Wealth-X Billionaire Census-a da vizualizuje gde žive svetski milijarderi i koliko je njihovo bogatstvo.

Napomena o metodologiji: Izveštaj koristi vlasničke podatke iz Wealth-X-a. Status milijardera se utvrđuje procenom ukupne neto vrednosti pojedinca, uključujući javna i privatna preduzeća i sredstva za ulaganje. Da bi odredio lokaciju milijardera, Wealth-Ks je koristio njihovu primarnu poslovnu adresu.

Milijarderi po regionima
Počećemo tako što ćemo zumirati da pogledamo kako se rangiraju različiti kontinenti i regioni sveta u smislu njihove milijarderske populacije.

Severna Amerika je dom većini milijardera, vrednih 4,6 biliona dolara . Nije iznenađujuće da SAD čine većinu ovog bogatstva, sa 975 milijardera.

U regionalnom smislu, bogatstvo evropskih milijardera raste najbrže, za 22% u odnosu na prethodnu godinu u 2021. Nasuprot tome, na Bliskom istoku iz godine u godinu promena je bila -12,5%.

Azija se kreće ka Evropi, držeći skoro četvrtinu ukupnog bogatstva milijardera širom sveta, u poređenju sa 26,5% u Evropi.

Bogatstvo u Africi će takođe biti važno posmatrati u narednim godinama. Iako trenutno živi samo 46 milijardera, promena bogatstva milijardera porasla je za skoro 17% u odnosu na prethodnu godinu. Pored toga, iako više ne žive tamo, određeni broj svetskih milijardera poreklom je iz afričkih zemalja.

Milijarderi po zemljama
Sada, pogledajmo rang raščlanjen prema 15 zemalja:

Kina je očigledno druga po bogatstvu milijardera iza Sjedinjenih Država, sa poznatim milijarderima kao što su Zhang Iiming ( 44,5 milijardi dolara ) iz TikToka i Zhong Shanshan ( 67,1 milijardi dolara ), čije bogatstvo prvenstveno potiče iz farmaceutske industrije i industrije pića.

Međutim, bogatstvo kineskih milijardera je zapravo smanjeno za 2% prošle godine. Indija je bila na vrhu u pogledu rasta, sa povećanjem od 19% u 2021.

Milijarderi po gradovima
Gledajući gradove, Njujork je dom za najviše milijardera — sa 13 dodanih milijardera prošle godine — a sledi Hong Kong.

Bogatstvo milijardera u 2022
Milijarderi imaju značajnu moć i uticaj, zato što je njihovo kolektivno bogatstvo ekvivalentno oko 11,8% globalnog BDP-a .

U nedavnim vestima o milijarderima, bogatstvo Gautama Adanija raste, a nedavno je dostiglo granicu od 145 milijardi dolara, što ga čini trećom najbogatijom osobom na svetu prema Blumbergovom indeksu milijardera. Međutim, ne drže svi milijarderi svoje bogatstvo. Osnivač Patagonije, Ivon Chouinard, nedavno je preneo vlasništvo nad svojom kompanijom na organizaciju koja se bori protiv klimatskih promena.

Tokom poslednje decenije, milijarderi su značajno uvećali svoje bogatstvo, pri čemu je bogatstvo raslo brže od rasta broja samih milijardera. Prema Wealth-X-u, kolektivna neto vrednost milijardera porasla je za neverovatnih 90% u poslednjih 10 godina.

Ali kratkoročno gledano, situacija je često nestabilnija. S obzirom na to da su se tržišta 2022. pokolebala, Bloomberg je izvestio da su milijarderi izgubili rekordnih 1,4 biliona dolara u prvoj polovini godine. Kada se godina završi i budu objavljeni konačni brojevi, biće zanimljivo videti kako će se pejzaž milijardera oblikovati u poređenju sa dugoročnijim trendom.

NutlaTačka/ZeroHedge