Sve vesti Svet

MASK ponovio ono što Zeleni agendaši ne vole da čuju: Svetu je potrebno više nafte i gasa

MASK ponovio ono što Zeleni agendaši ne vole da čuju: Svetu je potrebno više nafte i gasa

Svetu je sada potrebno više nafte i gasa da bi se izborio sa nestašicom energije i istovremeno prešao na obnovljive izvore, rekao je izvršni direktor kompanije Tesla Inc. Elon Musk.

„U ovom trenutku, zapravo nam treba više nafte i gasa, a ne manje“, rekao je Musk u ponedeljak tokom energetske konferencije u Norveškoj, dodajući da on nije neko ko će „demonizovati“ fosilna goriva. Istovremeno, „moramo imati jasan put ka održivoj energetskoj budućnosti“, piše Blumberg.

Musk je dao svoje komentare dok se Evropa bori sa svojom najgorom energetskom krizom u poslednjih nekoliko decenija, sa Rusijom koja smanjuje isporuke prirodnog gasa u regionu, a prekidi nuklearnih elektrana u Francuskoj dodatno smanjuju snabdevanje. Veleprodajne cene energije su poslednjih meseci skočile do rekorda.

Evropski političari su već izdvojili oko 280 milijardi evra (278 milijardi dolara) da ublaže bol zbog porasta troškova za preduzeća i potrošače, ali postoji rizik da pomoć bude manja zbog razmera krize. Evropska unija će sazvati hitan sastanak ministara energetike na kojem će se razgovarati o rešenjima za celi blok.

Musk je rekao da bi prelazak na održivu ekonomiju trebalo da bude „što je brži“, dodajući da okeanski vetar ima „ogromni neiskorišćeni potencijal“ i da je on takođe zagovornik nuklearne energije.

VUČIĆ ima plan da izazove nerede na dan Evroprajda: “Stavljaju metu na leđa učesnicima litija” (VIDEO)

„Ako imate dobro dizajniranu nuklearnu elektranu, ne bi trebalo da je zatvorite – posebno sada“, rekao je Musk.

Dok zemlje uključujući Francusku, Španiju i Švedsku podržavaju nuklearnu energiju, Nemačka — najveća evropska ekonomija — planira da zatvori svoje tri preostale atomske elektrane do kraja godine. Dok je vladajuća koalicija u zemlji bila pod pritiskom da produži radni vek zbog trenutne krize, ministar ekonomije Robert Habek ponovio je svoje mišljenje da nuklearna energija nije pouzdana u intervjuu za Blumberg.

Norveška
Norveška, domaćin energetske konferencije ONS-a na kojoj je Musk govorio, nalazi se usred same tranzicije. Zemlja, koja većinu svoje električne energije dobija iz hidroenergije, rano je usvojila električne automobile zahvaljujući izdašnim vladinim podsticajima i planira da prodaje samo vozila bez emisija do sredine decenije. Istovremeno se obogatila na nafti i koristi državni fond od 1,2 triliona dolara da pokrije manjak budžetske potrošnje.

Prelazak na oslanjanje na električnu energiju za transport zahteva više materijala za baterije, uključujući gvožđe i litijum, sa ograničenjima koja dolaze od njihove obrade do visoko prečišćenih oblika, rekao je Musk. Ta industrija treba da se masovno proširi kako bi se moglo napraviti dovoljno ćelija da zameni energiju koju obezbeđuju fosilna goriva, dodao je on.

Tesla proizvodi proizvode uključujući električne automobile, solarne krovove i baterije koji doprinose dekarbonizaciji transportnog i energetskog sektora.

Cilj proizvođača električnih vozila „uvek je bio da ubrza održivost“, rekao je Musk. “To je i dalje naš primarni cilj daleko.”

NultaTačka