Sve vesti Svet

Mateo Salvini: Treba okončati energetske sankcije Rusiji jer smo na kolenima

Mateo Salvini: Treba okončati energetske sankcije Rusiji jer smo na kolenima

Evropska solidarnost nastavlja da puca usred rastućih protesta u različitim delovima EU, sa građanima koji su ljuti na kolektivnu politiku „upiranja prsta ka Rusiji“ u podršci Ukrajini po svaku cenu. Na primer, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je pre nekoliko dana otvoreno izrazila da je posvećena podršci Ukrajini „bez obzira šta mislili nemački glasači”.

Ali drugde, lider italijanske Lige Mateo Salvini, (kojeg mejnstrim mediji dosledno nazivaju „krajnje desnim krilom“ – iako bi svoju stranku opisao kao vladu „dobrog razuma“) u nedelju je kritikovao druge evropske lidere koji su u poslednje vreme plasirali neki oblik ove politike „Ukrajina na prvom mestu“.

Salvini je u nedelju pozvao na ukidanje energetskih sankcija Rusiji koje samo ostavljaju Evropljane „na kolenima“ zbog viših računa za energiju i nedostatka snabdevanja. „Prošlo je nekoliko meseci i ljudi plaćaju dva, tri, čak četiri puta više za svoje račune“, rekao je on u intervjuu radiju RTL. „I posle sedam meseci, rat se nastavlja i kase Ruske Federacije se pune novcem“.

On je objasnio da ne samo da sankcije ne funkcionišu, već su i jače pogodile Italiju. Iako kaže da je solidaran sa Ukrajinom, on nije voljan da se drži nečeg očigledno kontraproduktivnog gde se povratni udar više oseća u Evropi, posebno u Italiji sa njenim rastućim cenama uvoza energije, a ne oseća se u Rusiji.

To je bila ista poruka koju je uputio skupu italijanskih političkih lidera na jezeru Komo, gde je naglasio da je izvozni suficit Rusije od 140 milijardi dolara direktan rezultat ovih povratnih sankcija.

Bloomberg: Goldman Sachs najavljuje porast cena računa u Evropi za 2 TRILIONA dolara

„Moramo li da branimo Ukrajinu? Da“, rekao je Salvini. „Ali ne bih želeo da sankcije više štete onima koji ih nameću nego onima koji su njima pogođeni. Politico je u međuvremenu primetio da se očekuje da će njegova koalicija pobediti na nacionalnim izborima krajem septembra:

Salvinijeve izjave dolaze samo nekoliko nedelja pre nego što Italijani izlaze na birališta 25. septembra na nacionalnim izborima na kojima se očekuje da će pobediti desničarska koalicija koja uključuje Ligu. Njegovi komentari bi stoga mogli da izazovu zabrinutost u vezi sa rešenošću buduće vlade protiv Rusije među ostalim političarima EU, posebno imajući u vidu da je jedan od Salvinijevih saveznika u koaliciji, lider braće Italije Đorđa Meloni, obećala da će biti čvrsto uz NATO u vezi sa oštrim merama protiv Moskve.

Salvini je pozvao na preispitivanje trenutne taktike, ali je ipak obećao da njegova stranka Liga neće prestati da podržava Ukrajinu ako bude na vlasti. „Ako uđemo u vladu, da li ćemo promeniti saveze? Ne. Ostajemo duboko, ponosno i čvrsto ukorenjeni u slobodnom i demokratskom Zapadu koji se protivi ratu i agresiji“, objasnio je on. „Ali ako usvojimo instrument da povredimo agresora, a posle sedam meseci rata on nije povređen, meni se čini legitimnim da barem razmotrimo promenu“.

„Svakako nam je potreban evropski štit, kao za vreme COVID-a“, rekao je Salvini o kolektivnim merama koje bi mogle da budu razumnije u snižavanju cena energije i očuvanju radnih mesta:

„Umesto sankcija, koje bi trebalo da naškode Rusima, bilo bi bolje zaštititi Italijane i Evropljane štitom, padobranom“, rekao je Salvini za opšte izbore 25. septembra u gradu Bolcano na severu zemlje.

„Jedina vanredna situacija u ovom trenutku su računi za struju i gas. Ozbiljno je da jedna strana politike ovo ne razume“, rekao je on, misleći pre svega na levi centar. „To je kontinentalni i nacionalni problem”.

Prirodno (i baš kao što je to tipično u političkom diskursu SAD), sama sugestija da se odustane od bilo kakvih sankcija koje su trenutno na stolu dovela je do toga da su politički protivnici Salvinija etiketirali kao Putinovu marionetu.

U međuvremenu, u Velikoj Britaniji, lideri dugo zahtevaju da se stanovništvo „žrtvuje“ zarad Ukrajine…

Ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo iz stranke Zajedno za budućnost optužio je da Salvinijevi komentari na kraju proizilaze iz želje da „učini uslugu [Vladimiru] Putinu“. Di Majo je u nedeljnom intervjuu za medije rekao: „Pitanje sankcija je veoma jasno u italijanskoj desnici: oni nemaju granicu“, dok je u isto vreme Enriko Leta, lider Demokratske partije levog centra, dobacio: „Mislim da Putin to nije mogao bolje da kaže“.

Rojters u ponedeljak piše nakon Salvinijevih upozorenja da će „neto troškovi uvoza energije u Italiju ove godine biti više nego udvostručeni na skoro 100 milijardi evra (99,5 milijardi dolara), rekao je ministar ekonomije, upozoravajući da Rim ne može da troši beskonačno da ublaži udar na ekonomiju.

MARIO ZNA UŽIVO- Pokušali su OVO da sakriju od VAS- Tehnokrate VS Tehnokrate sa AliEkspresa

Nulta Tačka/InfoWars