Srbija Sve vesti

Mediji najavljuju nestašicu mesa u SRBIJI

Mediji najavljuju nestašicu mesa u SRBIJI

Već smo navikli da mediji najviše od svega vole “krizu” jer “krize” im pomažu u povećavanju čitanosti i daljem širenju agende straha. Kao novo dizanje panike nakon nestašice mleka mediji najavljuju novu krizu i to sa mesom.

Kako piše NovaS sudeći prema izjavama vlasnika farmi, mleko nije jedini proizvod koji bi mogao da nestane sa polica prodavnica. To bi moglo da se desi i sa mesom, i to junetinom. Naime, stočari koji proizvode mleko proizvode i meso, i ako nema krava i mleka neće biti ni junetine.

Kako je za taj list rekla vlasnica farme krava Olivera Latinović nestašica mleka nije prouzrokovana povećanom potrošnjom, jer je nemoguće da neko ko je kupovao jedan litar, sada kupuje pet litara mleka dnevno, već je problem nedostatak životinja na farmama.

„A svi izgovori poput rata u Ukrajini – to su priče za malu decu“, kaže ona.

Ona objašnjava da krava nema dovoljno, što može da znači samo jedno – nestašice mleka nisu poslednje sa kojima će se suočiti građani Srbije.

MRAK u Kaliforniji- Proglašeno stanje uzbune dok vlast savetuje građane kako da “prežive”

“Nema dovoljno krava, a čim nema krava, nema ni teleta. To znači da će u narednim mesecima, pored mleka, sigurno biti i manjih količina goveđeg mesa”, kaže ona.

Stočari će imati hrane do januara
Sanja Bugarski, predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda rekla je za medije da će stočari imati hrane eventualno do januara da prehrane životinje, a ako se to ne promeni sav potencijal će završiti u klaničnoj industriji i mleko nećemo proizvoditi.

Ona takođe upozorava da junetine u budućnosti, zbog manjka krava na farmama, neće biti dovljno.

Na pitanje kako gleda na mere Vlade Srbije koje uključuju povećanje maksimalne cene mleka i smanjenje trgovačke marže, Bugarski kaže da je proizvodnja mleka najkomplikovanija proizvodnja u poljoprivredi.

„Ako imate sto faktora koji utiču a pomerate jedan, dva ili tri, apsolutno nećete dobiti željeni rezultat“, kazala je ona.

Objašnjava da je suštinski problem to što prerađivači neće da stočarima plate „ni približnu, a kamoli realnu cenu“ njihovog proizvoda.

NultaTačka/Mediji