Sve vesti Svet

MRAK u Kaliforniji- Proglašeno stanje uzbune dok vlast savetuje građane kako da “prežive”

MRAK u Kaliforniji- Proglašeno stanje uzbune dok vlast savetuje građane kako da "prežive"

Kalifornija je sinoć proglasila upozorenje za hitne slučajeve 3 sa mogućim rotirajućim nestancima struje, njihove elektro-mreže predvidele su da će potražnja za električnom energijom biti povećana i da će dostići kritičnu tačku.

Cal-ISO je proglasio upozorenje za hitne slučajeve 3 u utorak popodne sa vrlo verovatnim rotirajućim prekidima struje.

Potražnja za strujom u utorak dostigla je najviši nivo svih vremena, rekli su zvaničnici.

Pošto se država suočava sa najtoplijim danom u ovom produženom toplotnom talasu koji obara rekorde, očekuje se da će se uslovi u mreži pogoršati – kaže menadžer elektroenergetske mreže.

Ako bude potrebno, ISO bi mogao da naredi komunalnim preduzećima da počnu da rotiraju nestanke struje kako bi se uvela stabilnost električne mreže.

Ako se to dogodi, potrošači bi trebalo da očekuju obaveštenja putem telefona, tekstualnom ili e-poštom – od svojih komunalnih preduzeća koja ih obaveštavaju o oblastima nestanka i verovatnom trajanju isključenja.

Ovo saopštenje označilo je najhitnije u nizu poziva Cal ISO-a i drugih da uštede energiju tokom toplotnog talasa.

Nezavisni operater sistema Kalifornije produžio je Flex Alert na nivou države, poziv na dobrovoljnu uštedu energije, ponovo za utorak popodne i uveče.

Država Kalifornija moli stanovnike da preduzmu sve moguće mere za uštedu električne energije u kritičnim satima od 16 do 21 čas, već sedmi dan zaredom.

Sada idemo u najgori deo – rekao je guverner Gevin Njusom u tvitu u utorak.

Nakon Flex Alerts-a, menadžeri mreže imaju nekoliko opcija pre rotirajućih nestanaka struje, kao što su prisluškivanje rezervnih generatora, kupovina više energije iz drugih država i korišćenje takozvanih programa za odgovor na potražnju, gde su ljudi plaćeni da koriste manje energije.

Agencija je takođe u ponedeljak proglasila upozorenje o energetskoj opasnosti 2. Upozorenja su deo akta balansiranja potražnje i ponude koji Cal ISO sprovodi kako bi izbegli prekide napajanja u najmnogoljudnijoj državi nacije.

Ako se uslovi snabdijevanja električnom energijom nastave pogoršavati, NOS bi naložio komunalnim preduzećima u svom servisnom području da upravljaju rotirajućim prekidima struje.

Naravno, nikada ne želimo da dođemo do te tačke, ali želimo da svi budu spremni i razumeju šta je u pitanju – rekao je Manzijer.

Ne možemo da kontrolišemo vremenske prilike, ali zaista možemo da savijemo krivu potražnje i uspešno prođemo kroz ovo ako se svi udvostruče i smanje potrošnju energije što je više moguće.

Trenutne prognoze predviđaju povećanu potražnju od 51.145 megavata u utorak, što bi oborilo rekord od 50.270 MV u 2006, prema ISO-u. Opterećenje za sredu je prognozirano na 50.002 MV. NOS predviđa nedostatke u snabdevanju od 400 do 3.400 MV između 17 časova i 21 čas.

Kada je Kalifornija poslednji put imala nestanak struje?

Nekoliko stotina hiljada stanovnika Kalifornije izgubilo je struju zbog nestanka struje u avgustu 2020. usred. Država je prošlog leta izbegla sličan scenario. Ranije je država naredila isključenje u radu tokom energetske krize 2001.

Stanovnicima Kalifornije se savetuje:

  • Ažurirajte svoje kontakt informacije sa lokalnom energetskom kompanijom.
  • Imajte rezervni način punjenja za svoj telefon i druge uređaje.
  • Čuvajte štampane kopije brojeva za hitne slučajeve i drugih važnih informacija.
  • Opremite svoj komplet za hitne slučajeve baterijskim lampama, baterijama, gotovinom i zalihama prve pomoći.
  • Da li znate kako da ručno otvorite svoja garažna vrata? Isprobajte.
  • Sačuvajte rad električnih uređaja, kao što su mašine za pranje sudova, mašine za pranje veša i mašine za sušenje, u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.
  • Ograničite otvaranje i ponovno otvaranje frižidera.

NultaTačka/NBC