Sve vesti Svet

MEDIJSKA OLUJA O DRAMI IZMEĐU TRAMPA I DeSANTISA

MEDIJSKA OLUJA O DRAMI IZMEĐU TRAMPA I DeSANTISA
Pisao Elena Vuk

Medijska oluja, kao i uvek kreće od pokušaja da se stvori kriza u republikanskom svetu i to između dva najjača kandidata GOP-a, dok mejnstrim mediji pune sekcije raznim malverzacijama.

Prošlog aprila, bivši predsednik Tramp rekao je da će guverner Floride Ron DeSantis “smatrati” kao potpredsednik 2024, ako se kandiduje za reizbor, dodajući da je DeSantis “prijatelj” i “sjajan momak”.

Sve se to očito promenilo prema nekoliko nedavnih medijskih izveštaja o napetosti između njih dvojice, za koje se čini da ih podržavaju Trampovi insajderi, kao i prema komentarima Trampa i DeSantisa da su levo orijentisani mediji koristili za podsticanje spekulacija. Prema izveštajima, Tramp se ne tako privatno žalio na DeSantisov brzi politički uspon i potencijalnu kandidaturu za Belu kuću 2024.

“Predsednik Trump je taj koji ovde očito bira svađu, a to je borba koja je prerana i nepotrebna”, rekao je bivši savetnik Sam Nunberg, koji je za The Hill rekao da je neutralan po pitanju svađe između njih dvojice. “Nismo u primarnim sezonama republikanaca. Ovo je borba za sredinu 2023. godine. To nije borba za početak 2022.”

“Ako Donald Tramp veruje da udara dok napada Rona DeSantisa, zašto to onda čini?” dodao je on.

KAMPANJA U SAD-u JE POČELA: TRAMPOVA ORGANIZACIJA OPTUŽENA ZA PREVARU

Navodna drama izazvala je medijsku buru, jer levica, naravno, ne bi volela ništa više od toga da se dve najveće pretnje GOP-a suprotstave jedna drugoj uoči poluizbora i izbora 2024. godine.

Članak koji je u nedelju objavio The New York Times ponudio je detaljan prikaz sve suprotstavljenijeg odnosa između Trampa i DeSantisa.

Isto tako, priča koju je Axios objavio u ponedeljak u kojoj se izveštava da je Tramp privatno omalovažavao DeSantisa kao “tupe” i da nema “ličnu karizmu” našla se u prvom planu na konzervativnoj web stranici Drudge Report.

I samo prošle nedelje, činilo se da je Tramp malo prikriveni pucao na DeSantisa jer je odbio da javno kaže da li je primio dopunsku vakcinu protiv COVID-19. U intervjuu za konzervativnu One America News Network, bivši predsednik je osudio “bezdušne” političare koji neće otkriti svoj status pojačanja, komentar za koji se naširoko smatra da je usmeren na guvernera Floride.

“Odgovor je da, ali oni to ne žele da kažu, jer su bez muke”, rekao je Tramp. “Moraš to reći. Bilo da ga imaš ili ne, reci.” –The Hill

Dugogodišnji Trampov savetnik Roger Stone otišao je još dalje u ponedeljak, objavom na Telegramu “Predsednik Donald Tramp to naziva na nos. Ron DeSantis je debelo spor i glup. Guverner Yale Harvarda nikada neće biti predsednik. DeSantis se protivi ustavnom otvorenom preuzimanju. Tramp trenutno pobeđuje DeSantis 5 prema 1 među republikancima na nacionalnom nivou.”

Stone je takođe napisao: “Ako želite znati gde je bio kada je nestao pitajte Emerald Robinson. Ili samo sačekajte video”, sugerišući da je DeSantis imao aferu sa bivšom voditeljkom Newsmaxa Emerald Robinsonom.

 

U međuvremenu, DeSantis je, kako neki nazivaju, udario Trampa u nedavnom intervjuu na konzervativnom podcastu “Nemilosrdni”, u kojem je rekao da mu je žao što nije agresivnije odustao od Trampovih smernica za zatvaranje zbog pandemije.

“Verovatno sam bio prvi guverner u januaru 2020. koji je pozvao na ograničenja putovanja iz Kine. Podržao sam predsednika Trampa kada je to učinio”, rekao je, dodajući “Ali moramo napraviti korak unazad i priznati da su ta ograničenja putovanja jednostavno ne radi.”

Uz to, guverner Floride okrivljuje “ljude poput” Entonija Faučija, direktora Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti i ključnog kreatora politike u odgovoru na pandemiju Covid-19.

Suočen s reizborom ove godine, DeSantis je bio oprezan kada je u pitanju direktna konfrontacija s Trampom – čija će mu baza lojalnih birača biti potrebna da bi ga odveo u još jedan mandat guvernera.

DeSantis je za “Nemilosrdni” rekao da se veza nije pokvarila i okrivio medije za pojačavanje glasina.

Ne možete nasesti na mamac”, rekao je DeSantis. “Znate šta pokušavaju da urade, zato samo nemojte to prihvatiti. Samo nastavite. Trebamo svi ujedinjeni za veliki crveni talas 2022. Moramo se boriti protiv levice, a ne samo da se borimo, ali pobedite leve. I to je ono što radimo na Floridi.

Strateg GOP-a sa sedištem u Floridi Ford O'Connell rekao je za The Hill da je DeSantis bio uspešan u preuzimanju aspekata Trampovog brenda i pretvaranju ih u svoje – posebno tokom pandemije Covid-19.

„Ono što je uradio je da je uzeo knjigu „Amerika prva“ Donalda Trampa i napravio je kao knjigu „Prva Florida“.

“Da ste mi rekli da će Ron DeSantis pokazati više političke hrabrosti od Grega Abbotta (R), ne bih verovao”, dodao je O'Connell, misleći na guvernera Teksasa. “Ideja da je DeSantis svim ostalim republikancima dao ideju i pokriće da rade ono što je najbolje za svoje države je razlog zašto ga konzervativci sada nagrađuju.”

Jedan republikanski konsultant koji je povezan s Floridom rekao je da deo interesovanja za DeSantisa kao budućeg predsedničkog kandidata proizlazi iz percepcije mnogih u stranci da je guverner Floride zapravo “Tramp bez prtljaga”.

„Mislim da je malo uglađeniji. Ima harvardsku akreditaciju, služio je vojsku, guverner je treće po veličini države, ali još uvek može da govori jezikom MAGA gomile”, rekao je konsultant. “Sa Trampom još uvek ima mnogo drame, pa mislim da ga verovatno brine što postoji još jedan tip koji privlači veliku pažnju.”

Da budemo sigurni, DeSantis je pokušao suzbiti spekulacije o svojim ambicijama za 2024. On je službeno započeo svoju kandidaturu za reizbor 2022. u novembru i rekao da je fokusiran na guvernerovu vilu. –The Hill

Strateg za medije GOP-a Giancarlo Sopo, koji je radio na Trampovoj kampanji nacionalnog oglašavanja na Hispanoamerikancima 2020., rekao je da su nedavne priče o napetosti deo nastojanja da se odvrati javnost od političkih promašaja predsednika Bajdena.

“Priče ‘Tramp protiv DeSantisa’ nisu slučajnost. One su izmišljotina Beltway-a koja treba da odvrati pažnju od katastrofalnog Bajdenovog predsedništva”, tvitovao je on, dodajući: “Nemojte hvatati mamac.”

Nulta Tačka/TheHill