Sve vesti Svet

MEDVEDEV poručuje zapadnjacima: Ursula Fon der Lajen želi da ograniči cenu gasa ZATO GA U EVROPI NEĆE NI BITI

MEDVEDEV poručuje zapadnjacima: Ursula Fon der Lajen želi da ograniči cenu gasa ZATO GA U EVROPI NEĆE NI BITI

Zamernik predsedavajućeg ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev prokomentarisao je odluku zemalja G7 da podrže uvođenje cenovnih ograničenja na uvoz ruskog gasa.

Odluka najbogatijih zemalja naišla je na veliko negodovanje među ruskim zvaničnicima, uključujući i samog Medvedeva, koji je rekao da bi takav potez mogao da stvori dodatni problem, posebno ako Evropska unija odluči da zvanično uvede takvu odluku.

– Došlo je vreme da Evropska unija uvede gornju granicu cene gasa koji se uvozi iz Rusije. Tako je rekla Fon der Lajen. Jednostavno, biće isto kao i sa naftom. U Evropi više neće biti ruskog gasa – rekao je Medvedev.

NOVA EPIZODA PODKASTA MARIO ZNA! NAREDNI DANI SU VAŽNI ZA BUDUĆNOST SRPSKOG NARODA

Podsetimo, nakon što su zemlje G7 podržale odluku o uvođenju gornje granice cene ruske nafte i gasa, ovaj potez podržala je i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Pored ograničavanja gornje cene nafte i gasa, ministri zemalja G7 potvrdili su nameru da se zabrani pomorski transport ruske nafte i naftnih derivata ukoliko se ne kupuju po limitiranoj ceni.

– Zemlje G7 su takođe potvrdile da će, pored ograničenja nafte, razviti mehanizme koji će omogućiti ranjivim zemljama da zadrže pristup energetskim tržištima, uključujući i Rusiju – piše ruska novinska agencija RIA.

NultaTačka/Novosti