Sve vesti Tehnologija

META radi na VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI koja će znati šta mislite i šta čujete

META radi na VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI koja će znati šta mislite i šta čujete

Istraživači u kompaniji Meta, matičnoj kompaniji Fejsbuka, rade na novom načinu da razumeju šta se dešava u glavama ljudi.

Kompanija je 31. avgusta objavila da su istraživači u njenoj laboratoriji za veštačku inteligenciju razvili veštačku inteligenciju koja može da „čuje“ ono što neko čuje, proučavajući njihove moždane talase.

Iako je istraživanje još uvek u vrlo ranoj fazi, trebalo bi da bude gradivni blok za tehnologiju koja bi mogla da pomogne ljudima sa traumatskim povredama mozga koji ne mogu da komuniciraju razgovorom ili kucanjem. Što je najvažnije, istraživači pokušavaju da snime ovu moždanu aktivnost bez sondiranja mozga elektrodama, što zahteva operaciju.

Svetski Ekonomski Forum se buni zbog “kritičara” kojima smetaju njihove GLOBALISTIČKE AGENDE

Meta AI studija je posmatrala 169 zdravih odraslih učesnika koji su čuli priče i rečenice koje su čitane naglas, dok su naučnici snimali njihovu moždanu aktivnost različitim uređajima.

Istraživači su zatim ubacili te podatke u AI model, nadajući se da će pronaći obrasce. Želeli su da algoritam „čuje“ ili odredi šta učesnici slušaju, na osnovu električne i magnetne aktivnosti u njihovim mozgovima.

Ovaj eksperiment sproveo je tim na čelu sa Žanom Remi Kingom, naučnikom u Fejsbuk Laboratoriji za istraživanje veštačke inteligencije (FAIR), objasnivši njihove ciljeve, izazove i etičke implikacije same studije. Metino istraživanje još nije recenzirano.

Postoji gomila stanja, od traumatske povrede mozga do anoksije (nedostatak kiseonika), zbog kojih ljudi u osnovi nisu u stanju da komuniciraju. A jedan od puteva koji je identifikovan za ove pacijente u poslednjih nekoliko decenija su interfejsi mozak-kompjuter. Postavljanjem elektrode na motoričke oblasti pacijentovog mozga, možemo dekodirati aktivnost i pomoći pacijentu da komunicira sa ostatkom sveta… Ali očigledno je izuzetno invazivno staviti elektrodu u nečiji mozak. Zato smo želeli da pokušamo da koristimo neinvazivne snimke moždane aktivnosti. A cilj je bio da se izgradi sistem veštačke inteligencije koji može da dekodira odgovore mozga na izgovorene priče. – objsnio je Metin naučnik.

Dakle, cilj je da se sve prenese na sistem veštačke inteligencije tako što će naučiti da uskladi predstave govora i predstave moždane aktivnosti kao odgovor na govor.

NultaTačka/Time