Sve vesti Svet

Sve veći pritisak na FACEBOOK da prikaže komunikaciju sa FBI-jem koja je pozadina cenzurisanja pisanja o HANTERU BAJDENU

Sve veći pritisak na FACEBOOK da prikaže komunikaciju sa FBI-jem koja je pozadina cenzurisanja pisanja o HANTERU BAJDENU

U četvrtak, poslanik Džim Džordan, član Komisije za pravosuđe Predstavničkog doma, i poslanik Džejm Komer, član Odbora za nadzor Predstavničkog doma, poslali su pismo izvršnom direktoru kompanije Meta Marku Zakerbergu zahtevajući pristup svim komunikacijama između Fejsbuka i FBI-a. nakon Zakerbergovog otkrića da je Fejsbuk suzbio širenje priča o laptopu Hantera Bajdena nakon naredbe od FBI.

U dopisu se navodi da je „neposredno pre predsedničkih izbora 2020. Facebook potisnuo eksplozivni članak Njujork posta u kojem se detaljno opisuje kako je Hanter Bajden koristio poziciju i uticaj svog oca, sada predsednika Bajdena, za ličnu korist, sa očiglednom svešću predsednika Bajdena. ”

Pismo se odnosi na nedavni intervju u podkastu Joe Rogana, gde je Zakerberg priznao da je Fejsbuk potisnuo priče zbog upozorenja koje je dobio od FBI-a o skorom padu ruske propagande neposredno pre objavljivanja priče o laptopu.

„U suštini, pozadina ovde je FBI, mislim da je u suštini došao kod nas, nekih ljudi iz našeg tima, i bli su kao , ‘Hej, samo da znaš, trebalo bi da budeš u visokoj pripravnosti. Mislili smo da je bilo mnogo ruske propagande na izborima 2016. godine. Obavešteni smo da će, u suštini, postojati neka slična deponija. Zato samo budite oprezni”, rekao je Zakerberg.

EU udružila snage sa medijima: Uče ljude kako da jedu bube

U pismu Džordana i Komera se navodi: „Priznali ste da je ovo zvanično upozorenje FBI-a dovelo do toga da je Fejsbuk smanjio cirkulaciju Postovog izveštavanja na svojoj platformi, sprečavajući Amerikance da u potpunosti razumeju veoma relevantne navode o tome da je predsednik Bajden bio svestan u umešanosti njegove porodice u šemi trgovanja uticajem.

„Shodno tome, pišemo da bismo zatražili dodatne informacije o postupcima Fejsbuka da se meša u slobodan i pošten javni diskurs vezan za izbore.

Senatori GOP-a Ron Džonson i Čak Grasli poslali su slično pismo ranije ove nedelje.

Napisali su: „U oktobru 2020. godine, kada je Njujork post objavio članke zasnovane na dokazima sa laptopa Hantera Bajdena, mnoge vesti i organizacije društvenih medija su neprikladno požurile da cenzurišu i diskredituju prvobitno izveštavanje i lažno ga označile kao ‘dezinformacije’. Nedavno ste ukazali da je razlog zašto je Fejsbuk doneo nemudru odluku da cenzuriše članke o laptopu Hantera Bajdena zasnovan na upozorenju Federalnog istražnog biroa.

„Vaše otkriće da je Facebook preduzeo korake da cenzuriše informacije o Hanteru Bajdenu na svojoj platformi na osnovu uputstava FBI-a postavlja još više pitanja o postupcima FBI-ja u vezi sa laptopom Hantera Bajdena. Kao što možda znate, uzbunjivači su nedavno naveli senatoru Grasliju da su zvaničnici FBI-a u avgustu 2020. pokrenuli šemu za umanjivanje pogrdnih informacija o Hanteru Bajdenu u svrhu zatvaranja istražnih aktivnosti u vezi sa njegovom potencijalnom kriminalnom izloženošću tako što su je označili kao „dezinformacije“. ”

„Uzbunjivači su takođe senatoru Džonsonu naveli da je lokalno rukovodstvo FBI-ja naložilo svojim zaposlenima da ne gledaju u laptop Hantera Bajdena odmah nakon što ga je FBI dobio. Američki narod zaslužuje da zna da li je FBI koristio Fejsbuk kao deo svog navodnog plana da diskredituje informacije o Hanteru Bajdenu. Ako je tako, Kongresu i američkom narodu je potrebna jasnoća u pogledu toga u kojoj meri je FBI komunicirao sa Fejsbukom tokom izbora 2020. o informacijama u vezi sa Hanterom Bajdenom.

Nakon Zakerbergovih komentara, FBI je objavio saopštenje u kojem se navodi da se platforme upozorenja o „pretnjama“ usmeravaju a glavni agent koji je radio na slučaju podneo je ostavku.

NultaTačka