Svet Tehnologija

SCI-FI STVARNOST! MOSKOVSKI METRO PRVI U SVETU UVODI OČITAVANJE LICA KAO OPCIJU ZA PLAĆANJE KARTE

Ovo nije Sci-Fi film ovo je Sci-Fi stvarnost. Moskovski metro u petak je predstavio ono što su vlasti reklamirale kao prvi sistem plaćanja karata na svetu zasnovan na tehnologiji prepoznavanja lica. Bezgotovinski sistem bez kartica i telefona, nazvan “Face Pay”, postavljen je na posebne okretnice u više od 240 stanica metroa u glavnom gradu Rusije.

“Za ulazak u metro putnicima neće trebati kartica ili pametni telefon – samo pogledajte kameru na okretnici”, rekao je Maxim Liksutov, zamenik gradonačelnika zadužen za transport.

“Nećete morati dodirivati ​​svoj pametni telefon niti bilo koju drugu površinu”, dodao je Liksutov,  govoreći o rastućoj zabrinutosti zbog širenja koronavirusa u glavnom gradu.

SCI-FI STVARNOST! MOSKOVSKI METRO PRVI U SVETU UVODI OČITAVANJE LICA KAO OPCIJU ZA PLAĆANJE KARTE

Da bi aktivirali Face Pay, putnici će morati da povežu svoju fotografiju, bankovnu karticu i tranzitnu karticu, poznatu kao automobil “Trojka”, sa uslugom putem mobilne aplikacije moskovskog metroa.

Liksutov je rekao da će podaci putnika biti “sigurno šifrirani”, ali su aktivisti istakli zabrinutost zbog privatnosti. “Kamera na okretnici čita biometrijski ključ, a ne sliku lica ili druge lične podatke”, rekao je Liksutov.

On je prognozirao da će do 15% putnika metroa redovno koristiti Face Pay u naredne tri godine.

“Moskva je prvi grad na svietu u kojem sistem radi u takvim razmerama”, dodao je. “Ne postoje ekvivalenti Face Pay -a u smislu kvaliteta i jednostavnosti upotrebe za putnike bilo gde u svijetu.”

Vlasti u glavnom gradu Rusije već su široko koristile tehnologiju prepoznavanja lica u glavnom gradu, s mrežom od gotovo 200.000 nadzornih kamera koje se koriste za identifikaciju osumnjičenih za kriminal.

Aktivisti su izrazili bojazan da će vlasti koristiti kamere za prepoznavanje lica kao oruđe za nadzor.

Rasprava se ove nedelje ponovo rasplamsala nakon što je ruski poslovni dnevnik Komersant izvestio da će se fotografije korisnika postavljene na veb stranicu koja pruža javne usluge stanovnicima Moskve automatski deliti sa organima za sprovođenje zakona.

Kancelarija gradonačelnika Moskve demantovala je takve navode, ali je Kremlj rekao da službenici bezbednosti već imaju pravni pristup privatnim podacima potrebnim kroz web stranice javnih službi Rusije.

NultaTačka/TheMoscowTimes