Sve vesti Svet

Ministri EU pozivaju na smanjenje potrošnje energije za 10%

Ministri EU pozivaju na smanjenje potrošnje energije za 10%

Na sastanku ministara energetike EU u petak je sugerisano da svaka zemlja EU primeni strategije za smanjenje ukupne potrošnje električne energije za najmanje 10 odsto, piše Wall Street Journal.

EU bi takođe trebalo da smanji potrošnju električne energije za najmanje 5% tokom najveće potrošnje, navodi se u nacrtu dokumenta koji je video WSJ.

EU je ranije ovog leta zatražila od svojih članica da smanje potrošnju gasa za 15 odsto od ove jeseni do zime.

Iako je u početku bio zahtev, ostavio je otvorena vrata da postane obaveza ako se ukaže potreba.

Okvir za smanjenje gasa od 15 odsto mogao bi se primeniti i na plan od petka za smanjenje potrošnje električne energije za 10 odsto, rekli su ministri u petak.

Prema WSJ-u, čini se da plan racionalizacije električne energije ima podršku mnogih država članica.

MIHAJLOVIĆKA- Moramo da štedimo: Pazite kako kuvate

Hitan sastanak ministara energetike EU održan je u petak na kojem se razgovaralo o naglo rastućim računima potrošača za energiju i ograničenju cene ruskog prirodnog gasa. Sastanak je završen bez konkretnog plana, pri čemu je grupa navela da je potrebno još posla. Predlozi za potencijalno ograničavanje cene ruskog gasa — što je kontroverzna mera za koju kritičari tvrde da će biti neefikasna — dolaze sredinom septembra.

Rusija je, sa svoje strane, obećala da će obustaviti izvoz gasa u zemlje koje se bave ograničavanjem cena, preteći da će dozvoliti da se Evropa zamrzne ako bude u suprotnosti sa interesima Rusije. Ipak, čini se da je EU odlučna da pokaže svoju odlučnost po tom pitanju da pronađe rešenje za ograničavanje ruskih prihoda od nafte i gasa.

Hitan sastanak u petak samo je najnoviji od mnogih napora koje je EU učinila da uguši ekonomske potrese zbog gašenja industrije i da spreči proteste zbog naglo rastućih cena energije.

Nulta Tačka/ZeroHedge