Sve vesti Svet

Miznicev: Ukrajinski nacionalisti sprečavaju svaki pokušaj da civili napuste Mariupolj

Miznicev: Ukrajinski nacionalisti sprečavaju svaki pokušaj da civili napuste Mariupolj

Načelnik ruskog Nacionalnog centra za upravljanje odbranom, general-pukovnik Mihail Mizincev optužio je danas ukrajinske nacionaliste da drže više hiljada stranaca kao živi štit, kao i da ne dozvoljavaju civilima da napuste ugrožene oblasti, navodeći da se humanitarna situacija u Ukrajini pogoršava iz dana u dan, a već je katastrofalna u pojedinim oblastima.

– Nažalost, humanitarna situacija u Ukrajini nastavlja da se brzo pogoršava, a postaje katastrofalna u određenim gradovima – naveo je Mizincev, a prenosi TASS.

On je optužio “ukrajinske neonaciste” da drže 6.900 stranaca iz 16 zemalja kao taoce i koriste ih kao živi štit.

Rekao je i da su “neonacisti uhapsili i vratili 450 civila, koji su pokušavali da napuste Sumsku oblast na severoistoku Ukrajine i upute se ka Kurskoj oblasti.

– Privatna vozila su zaplenjena, a civili su jednostavno vraćeni u suprotnom smeru – naveo je on.

Danska se izvinjava što je koristila decu sa Grenlanda za eksperiment iz 1950-ih

Mizincev kaže da se Mariupolj suočava sa najtežom humanitarnom situacijom do sada, jer ukrajinski nacionalisti prisilno drže stotine hiljada ljudi, uključujući strance.

– Humanitarna situacija u Mariupolju je kritična. Ukrajinski nacionalisti nasilno drže stotine hiljada ljudi, uključujući i strance. Preteći fizičkim nasiljem nacionalisti sprečavaju svaki pokušaj da se napusti Mariupolj – upozorio je Mizincev.

On je podsetio da je Rusija već isporučila u Ukrajinu 1.935 tona humanitarne pomoći i izvršila 237 humanitarnih misija.

– Samo u poretkla 24 sata izvedene su 22 humanitarne akcije u oblastima oko Kijeva, Zaporožja, Harkova i Černigova i civilima su isporučene 264 tone osnovnih životnih namirnica i lekova – rekao je Mihail Mizincev.

Nulta Tačka/Novosti