Sve vesti Svet

MO Rusije: Gubici ukrajinske vojske i stranih plaćenika za dan su premašili 800 ubijenih i ranjenih

MO Rusije: Gubici ukrajinske vojske i stranih plaćenika za dan su premašili 800 ubijenih i ranjenih

U napadu ruske avijacije Ukrajina je izgubila preko 800 vojnika i stranih plaćenika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Gubici ukrajinske vojske i stranih plaćenika za dan su premašili 800 ubijenih i ranjenih“, precizirano je u saopštenju.

Uništeni su položaji jedinica 95. desantno-jurišne brigade u području Slavjanska i Konstantinovke, 115. mehanizovane brigade u području Artjomovska, 53. mehanizovane brigade u području Kurdjumovke.

Ruska avijacija je oborila helikopter Mi-8 ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva u Nikolajevskoj oblasti.

Ruske protivvazduhoplovne snage oborile su šest ukrajinskih bespilotnih letelica u Hersonskoj, Nikolajevskoj, Zaporoškoj oblasti i DNR. Presretnuto je i sedam projektila ispaljenih iz višecevnih raketnih bacača.

Ruska vojska je uništila 47 ukrajinskih artiljerijskih jedinica, 12 komandnih mesta ukrajinske vojske u DNR, Zaporožju i Nikolajevskoj oblasti, kao i ljudstvo i tehniku u 152 rejona. Uništeno je i pet skladišta raketno-artiljerijskog naoružanja i municije ukrajinske vojske u Zaporoškoj i Nikolajevskoj oblasti i DNR.

Covid vakcina uništava prirodni imunitet, pokazuje studija NEJM

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

Nulta Tačka/Sputnik