Sve vesti Svet

MUZIČAR(40) PREMINUO NAKON PRVE DOZE ASTRAZENEKA VAKCINE OD IZLIVA KRVI NA MOZAK, ISTRAGOM UTVRĐENO

Pisao Elena Vuk

Britanski profesionalni muzičar preminuo je nakon što je doživio izliv krvi na mozak “izazvano njegovom prvom dozom vakcine AstraZeneca Covid”, saznaje se u istrazi.

Matthew Dibble, 40, doživio je “katastrofalnu” epizodu samo dva dana nakon što je sam otišao u bolnicu St Thomas u centru Londona žaleći se na glavobolju 8. maja.

Ambiciozni koncertni pijanista, jedan od četvorice braće, opisan je kao „muzičar izuzetne dubine, širine i talenta” i „ujak tri devojčice i tri dečaka”.

PFIZERU JE SVAKA NOVA MUTACIJA TOP! BioNTech KAO I SZO IZJAVILI DA SE PODACI O NOVOJ VARIJANTI MOGU OČEKIVATI TEK ZA PAR NEDELJA(VIDEO)

Istragom suda Southwark u utorak je pokazala da je podvrgnut hitnoj operaciji kako bi se smanjio otok na mozgu, ali je preminuo samo nekoliko sati kasnije.

Pomoćnik dr Julian Morris rekao je na sudu da je obdukcija navela “vakcinom izazvano krvarenje u mozgu” kao faktor koji doprinosi njegovoj smrti.

Rečeno je da je Dibble patio od glavobolje ‘ubrzo nakon’ što je primio dozu vakcine AstraZeneca. On se javio u bolnicu St Thomas, ali je rečeno da mu je glavobolja bila ‘mala’, rečeno je u istrazi.

Sud je saslušao kako su doktori rekli gospodinu Dibbleu da ima “normalan broj trombocita” i da CT nije otkrio ništa zabrinjavajuće. Poslat je u svoju kuću u Lewisham-u, u južnom Londonu, i savetovali su ga da se vrati u bolnicu ako mu se stanje pogorša. Međutim, dva dana kasnije, majka ga je zatekla “pospanog i atoničnog”, saznaje istraga.
Pozvala je hitnu pomoć i Dibble je hitno prevezen u bolnicu King’s College u Camberwell-u.

Testovi su otkrili da mu je broj trombocita, odnosno broj ćelija koje cirkulišu u krvi, značajno opao.
Utvrđeno je i da Dibble pati od “krvarenje na desnoj strani mozga” uzrokovano “opsežnom trombozom cerebralnih venskih sinusa” , gde se krvni ugrušak formira u venskim sinusima mozga i sprečava oticanje krvi.

Muzičar je podvrgnut hitnoj kranijektomiji, privremenom uklanjanju dela lobanje i operaciji bušenja rupe kako bi se smanjio pritisak na mozak. Potom je dobio dodatni otok, međutim, što je ‘proglašeno katastrofalnim događajem’ i preminuo je u bolnici 12. maja, saznaje sud.

Naknadna obdukcija je pokazala primarni uzrok smrti od moždane hernije.

Dr. Moris je dodao da su tromboza cerebralnog venskog sinusa i krvarenje u mozgu izazvano vakcinom takođe navedeni na obdukciji.

On je potvrdio da će se obaviti potpuna istraga o ‘neprirodnoj smrti’ na datum koji još nije određen.

Kako njegovi prijatelji poručuju, bio je divan i talentovan prijatelj pun života.

Nulta Tačka/DailyMail