Sve vesti Svet

PFIZERU JE SVAKA NOVA MUTACIJA TOP! BioNTech KAO I SZO IZJAVILI DA SE PODACI O NOVOJ VARIJANTI MOGU OČEKIVATI TEK ZA PAR NEDELJA(VIDEO)

Pisao Elena Vuk

BioNTech, izumitelj najprodavanije vakcine protiv COVID-19, rekao je da očekuje više laboratorijskih podataka o novoj zabrinjavajućoj varijanti koronavirusa otkrivenoj u Južnoj Africi u roku od dve nedelje kako bi se utvrdilo da li će njihova vakcina morati da se preradi.

“Razumemo zabrinutost stručnjaka i odmah smo pokrenuli istragu o varijanti B.1.1.529”, navela je kompanija, koja je u savezu za vakcine sa Pfizerom, u saopštenju.

“Očekujemo više podataka iz laboratorijskih testova najkasnije za dve nedelje. Ovi podaci će pružiti više informacija o tome da li B.1.1.529 može biti varijanta za beg koja može zahtevati prilagođavanje naše vakcine ako se varijanta proširi globalno”, dodali su iz ove kompanije.

Globalne vlasti su u petak sa uzbunom reagovale na novu varijantu, a EU i Britanija su među onima koji su pooštrili granične kontrole dok naučnici pokušavaju da otkriju da li je mutacija otporna na dostupne vakcinu.

Ali zato danas su već skočile Pfizerove i Modernine deonice nakon otkrića nove varijante Covid-a :

Deonice Pfizera su u petak skočile 6,75 posto na rekordnih 54,94 dolara (prema nekim izveštajima), nakon otkrića varijante Nu coronavirusa, za koju se tvrdi da mnoge trenutne vakcinacije čini beskorisnim.

Deonice drugog velikog proizvođača vakcina, Moderne, imale su ogroman rast od 22,4% i dostigle 334,70 dolara.

BUDITE LJUBAZNI, UPOZNAJTE SE! U EVROPU “EKSPRESNO” STIGAO PRVI SLUČAJ KAKO GA OCENJUJU NAJGOREG SOJA KORONE

Stručnjaci SZO održaće tehnički sastanak u Ženevi u petak kako bi se pozabavili novim sojem COVID-19, rekao je za Sputnik portparol Kristijan Lindmajer.

“[SZO] pažljivo prati nedavno objavljenu varijantu B.1.1.529. Do sada je prijavljeno manje od 100 sekvenci. Rana analiza pokazuje da ova varijanta ima veliki broj mutacija koje zahtevaju i koje će biti podvrgnute daljem proučavanju… SZO danas saziva sastanak TAG-VE [Tehničke savetodavne grupe o evoluciji virusa SARS-CoV-2] kako bi bolje razumeli vremenski okvir za studije koje su u toku i utvrdio treba li ovu varijantu označiti kao varijantu od interesa ili varijantu zabrinutost”, rekao je Lindmajer.

 

Najnovija varijanta je uspaničila skoro sve zemlje, nekim ljudima koji su leteli iz Južne Afrike ne daju da izađu iz aviona, a Pfizeru se smeši novi novčani prilivi.

 

Nulta Tačka/Reuters/Sputnik