Sve vesti Svet

Nacionalno energetsko tržište Australije stavljeno na OFF: Nemoguće je nastaviti sa radom

Nacionalno energetsko tržište Australije stavljeno na OFF: Nemoguće je nastaviti sa radom

Australijski operater tržišta energije (AEMO) suspendovao je celokupno nacionalno energetsko tržište od 15. juna u 14.05 časova nakon što je ocenjeno da je „nemoguće“ da nastavi sa radom na tržištu uz obezbeđivanje pouzdanog snabdevanja energijom.

Izvršni direktor AEMO-a Danijel Vesterman je predočio najavu otkrivajući da je tržišni operater juče bio primoran da usmeri 5.000 megavata proizvodnje kroz intervencije u mestima gde je nedostatak energije, što je otprilike 20 odsto ukupne potražnje.

„U trenutnoj situaciji obustavljanje tržišta je najbolji način da se obezbedi pouzdano snabdevanje električnom energijom za australijske kuće i preduzeća“, rekao je on u saopštenju za medije.

„Situacija poslednjih dana predstavlja izazove za celu energetsku industriju, a obustavljanje tržišta bi pojednostavilo operacije tokom značajnih prekida u lancu snabdevanja energijom”.

Vesterman je naglasio da će suspenzija biti privremena i da će se svakodnevno revidirati za svaki tržišni region. Kada AEMO bude u mogućnosti da nastavi rad na tržištu prema normalnim pravilima, učiniće to „čim bude praktično“.

Suspenzija znači da će AEMO preuzeti isključivu odgovornost za slanje energije u energetsku mrežu i neće morati da se oslanja na intervencije u poslednjem trenutku.

Operater će primeniti unapred utvrđeni raspored cena za svaki region tržišta energije i proizvođači mogu podneti zahtev AEMO-u ako njihovi troškovi premašuju suspendovano tržište.

„Ta vidljivost će nam pomoći da upravljamo sistemom u realnom vremenu, kao i da razumemo ravnotežu ponude i potražnje“, rekao je Vesterman novinarima. „Uprkos tome, uslovi ostaju teški u narednim danima, posebno u Novom Južnom Velsu (NSW), gde bismo apelovali na potrošače da štede energiju tamo gde je to moguće”.

To je prvi put da je celokupno nacionalno energetsko tržište suspendovano od njegovog formiranja 1998. Međutim, ranije se desilo da su suspendovana energetska tržišta u Tasmaniji i Južnoj Australiji 2021. godine, čineći to „procesom koji je poznat [AEMO]“.

Nacionalno energetsko tržište suočilo se sa značajnim izazovima zbog spleta faktora koji su doveli do ove odluke, uključujući zatvaranje elektrana na ugalj, rastuće međunarodne cene uglja i gasa i rastuću potražnju za grejanjem tokom zimske sezone.

Ministri energetike Novog Južnog Velsa i Kvinslenda podržali su odluku AEMO-a, pri čemu su obojica rekli da će to obezbediti adekvatno snabdevanje širom istočnih država.

„Ova odluka dodatno smanjuje rizik od nedostataka u snabdevanju i neplaniranih prekida“, rekao je ministar energetike Kvinslenda Mik de Breni. „Mogu da uverim stanovnike Kvinslenda da ima viška energije kako bi se zadovoljile potrebe u našoj državi, a planirano je da se još jedna proizvodna jedinica vrati u rad kasnije ove nedelje”.

Australijska industrijska grupa saopštila je da je zabrinutim korisnicima energije potrebno poverenje u sistem jer su suočeni sa suspenzijom tržišta.

„Supenzija spot tržišta na nacionalnom tržištu električne energije bez presedana je jasan signal da se energetska kriza u istočnoj Australiji intenzivira“, rekao je izvršni direktor Innes Willox u saopštenju.

„Detalji suspenzije AEMO tržišta biće potpuno neprimetni za većinu poslovnih korisnika energije i za domaćinstva. Potrebno im je poverenje da se fizički sistem električne energije od kojeg oni zavise neće urušiti”.

MARIO ZNA i SAŠA BOROJEVIĆ- Sve je spremno- INDUSTRIJA je smislila novi način za ŠIRENJE ZARAZE

Nulta Tačka/ZeroHedge