Sve vesti Svet

NAJNOVIJA STUDIJA! DECA KOJA NOSE MASKE IZLOŽENA SU RIZIČNIM KOLIČINIMA UGLJEN DIOKSIDA

NAJNOVIJA STUDIJA! DECA KOJA NOSE MASKE IZLOŽENA SU RIZIČNIM KOLIČINIMA UGLJEN DIOKSIDA

Najnovije istraživanje pokazuje da su mala deca bila ugrožena nošenjem maski zbog količina ugljen dioksida kojeg su deca udisala noseći zaštitne maske.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Studija koju su vodili istraživači iz Poljske, Nemačke i Austrije ispituje da li obaveza nošenja maski za malu decu u školama i na drugim javnim površinama donosi više štete nego koristi.

Otkrili su da su neka deca dostigla dvanaest puta granicu prihatljivosti količine ugljen dioksida u roku od samo tri minuta nošenja maske, prema studiji koju je finansirala nemačka humanitarna organizacija Mediziner und Wissenschaftler fur Gesundheit, Freiheit und Demokratie eV.

Podaci su objavljeni dok se škole širom SAD-a pripremaju za školsku 2021-22 godinu, gde će mnoga deca koja nisu vakcinisana morati da nose maske.

Svako pojedinačno dijete u studiji zabilježilo je najmanje tri puta odgovarajuće zdrave razine ugljen-dioksida. Mlađa djeca su u prosjeku zabilježila više nivoe

Istraživači, koji su objavili svoje istraživanje u JAMA-i, uključuli su 45 dece u istraživanje.

Svako dete je testirano u dva trominutna vremenska razdoblja.

Za svako dete korišćeno je jedno trominutno razdoblje za brojanje udahnutog ugljen dioksida a drugo za otkrivanje koliko je izdahnuto.

Prosečna količina ugljen dioksida u jednom dahu deteta je o.o4% a maksimalni nivo koji ne narušava zdravlje je 0,2%.

Istraživači su otkrili da nivo ugljen dioksida među decom svih godišta daleko premašuje zdrav nivo unosa ugljen dioksida.

Takođe je zabeležen i trend da mlađa deca imaju mnogo više nivoe ugljen dioksida od starije dece.

Najmlađa deca u studiji- u dobi od šest godina- beležila su oko 1,7% nivoa ugljen dioksida.

Najstarija deca obuhvaćena istraživanjem, doba od 15 do 18 godina, beležila su oko 1,4%.

Djeca su u velikoj mjeri trebala nositi maske za lice u školama koje su ponovo otvorene prošle godine, iako ima malo dokaza da su mala djeca širila COVID-19 u školama

Deca sa najnižim nivoom zabeležila su čak tri puta više ugljen dioksida od dozvoljenih granica.

Najviši zabeleženi nivo bio je više od 12 puta veći od nivoa koji ne narušava zdravlje.

Istraživači su primetili da su neke žalbe koje su deca iznela tokom studije bile najviše nuspojave zbog povećanog nivoa ugljen dioksida.

Ipak su primijetili da je studija ograničena.

Oni koji su skeptični kada je reč o ovoj studiji navode naravno razloge kao što su “da su deca bila uplašena” te zbog toga disala brže i emitovala ugljen dioksid u većim količinama.

Iako su pravila u vezi sa maska bila u uspostavljana u dobroj veri i iz opreza izgleda da su potencijalno mogla da donestu mnogo više štete deci nego koristi.

I ne, niste vi u krivu kada vidite da roditelji šetaju svoju decu sa maskama, u pravu ste bili a ova studija to i govori.

LINK KA ZVANIČNOJ STUDIJI- https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2781743

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”