Sve vesti Svet

NAKON ŠTO JE BIL GEJTS NAJAVIO NOVU PANDEMIJU BOGINJA PRODAJA LEKOVA ZA OVO VIRUSNO OBOLJNJE SKOČILO U NEBESA

Na pragu smo da se konačno svi oslobodimo virusa iz Vuhana, ali da li je to konačno kraj ili novi početak, ostaje nam da vidimo?! Međutim, na osnovu onoga što se spekuliše, izgleda da se novi virus već “bućka”.

Nešto se čudno dešava: sada kada je čak i Fauči priznao da bi Covid mogao biti „spušten“ na endemski nivo 2022. godine, pošto su, iskreno svi, pa čak i demokratski političari, bolesni i umorni od vuhanskog virusa, pojavljuju se spekulacije da se seme virusa za sledeće pandemije već podmeće.

Da li će nas Covid koji je jednako fatalan kao i virus malih boginja i dalje pritezati, ne znamo, ali znamo da ne postoji specifičan tretman za obolele od malih boginja, a jedina prevencija je vakcinacija.

Evo malo pozadine iz CDC-a

Hiljadama godina unazad pojavio se virus variole (virus velikih boginja) i počeo da izaziva bolest i smrt u ljudskoj populaciji, sa izbijanjem boginja s vremena na vreme. Zahvaljujući uspehu vakcinacije, poslednja prirodna epidemija velikih boginja u Sjedinjenim Državama dogodila se 1949. godine.

1980.godine, Svetska zdravstvena skupština je proglasila velike boginje iskorenjenim (eliminisanim), i od tada se nije desio nijedan slučaj velikih boginja koji se javlja u prirodi.

Istraživanje velikih boginja u Sjedinjenim Državama se nastavlja i fokusira se na razvoj vakcina, lekova i dijagnostičkih testova za zaštitu ljudi od velikih boginja u slučaju da se koriste kao agens bioterorizma.

Pa, ono što je čudno je da smo baš sinoć izvestili da FBI i CDC istražuju 15 „sumnjivih bočica“ sa oznakom „smallpox” koje su pronađene u laboratoriji za istraživanje vakcina u blizini Filadelfije (istog grada u kojem se dešava “12 majmuna”).

„CDC, njegovi administrativni partneri i organi za sprovođenje zakona istražuju stvar, a sadržaj bočica izgleda netaknut. Laboratorijski radnik koji je otkrio bočice nosio je rukavice i masku za lice. Daćemo više detalja čim budu dostupni“, rekao je portparol.

Neki, međutim, nisu čekali više detalja, a u četvrtak je SIGA Technologies, ​​proizvođač leka Tpokk (tecovirimat), koji je odobrila FDA, porastao za 6,7% na trogodišnji maksimum, napredujući peti dan zaredom nakon vesti, ne samo o velikim boginjama u Filadelfiji, već i vesti da su američki zdravstveni zvaničnici u utorak potvrdili slučaj infekcije virusom majmunskih boginja kod stanovnika Merilenda koji se nedavno vratio iz Nigerije.

NAKON ŠTO JE BIL GEJTS NAJAVIO NOVU PANDEMIJU MALIH BOGINJA PRODAJA LEKOVA ZA OVO VIRUSNO OBOLJNJE SKOČILO U NEBESA

„Pojedinac sa blagim simptomima, trenutno se oporavlja u izolaciji i nije hospitalizovan. Nikakve posebne mere predostrožnosti se ne preporučuju u ovom trenutku za širu javnost“, navodi Ministarstvo zdravlja Merilenda, iako se, sudeći po porastu akcija SIGA-e, tržište ne slaže.

Majmunske boginje su deo iste porodice virusa kao i velike boginje, ali generalno izazivaju blažu infekciju. Bolest obično počinje simptomima sličnim gripu i oticanjem limfnih čvorova, napredujući do široko rasprostranjenog osipa na licu i telu. Zvaničnici traže od putnika koji se vraćaju iz centralne ili zapadne Afrike da obaveste svog zdravstvenog radnika ako razviju simptome majmunskih boginja.

Odvojeno, SIGA je u izjavi za prodaju u utorak navela da je ključni panel Evropske agencije za lekove poznat kao CHMP podržao odobrenje oralnog tekovirimata, uključujući podršku za široku upotrebu protiv malih boginja, majmunskih boginja, kravljih boginja i komplikacija vakcine.

Što je još zanimljivije, SIGA je ranije ovog meseca saopštila da tokom četvrtog kvartala očekuje da će isporučiti čak 113 miliona dolara Tpokk-a američkoj vladi, koja održava zalihe. Tokom protekle decenije, američka vlada je nabavila ili ima trenutne porudžbine za približno 705 miliona dolara TPOKSKS-a za nacionalnu spremnost.

Stoga, nažalost, budite na oprezu za bilo kakve “incidente” koji uključuju “smallpox” u narednim danima.

NultaTačka/ZeroHedge