Sve vesti Svet

Napad na Pridnjestrovlje došao iz Ukrajine, Kijev pokušava da proširi sukob

Napad na Pridnjestrovlje došao iz Ukrajine, Kijev pokušava da proširi sukob

Teroristički napad na Ministarstvo državne odbrane Pridnjestrovlja u Tiraspolju izvršile su tri neidentifikovane osobe, koje su došle s ukrajinske teritorije, izjavio je novinarima izvor iz policijskih krugova nepriznate Pridnjestrovske moldavske republike. Prema izvoru, Kijev teži ka tome da uvuče Moldaviju i Pridnjestrovlje u sukob.

„Teroristički akt izvršile su tri, za sada, neidentifikovane osobe, koji su van punktova za prelaz – preko polja – u 17.15 sati po lokalnom vremenu, stigle sa ukrajinske teritorije u okrug naselja Novovladimirovka, osam kilometara severno od Tiraspolja. Oko 18.00 sati one su se istom maršrutom vratile na teritoriju Ukrajine“, ispričao je izvor.

Prema izvoru, druga dva teroristička napada – jedan na teritoriji vazduhoplovne flote Ministarstva odbrane PMR, koji se u blizini aerodroma u Tiraspolju dogodio 25. aprila i drugi koji se dogodio 26. aprila na teritoriji Pridnjestrovskog radio-televizijskog centra, predstavljaju „logičan nastavak“ granatiranja Ministarstva odbrane.

Kako je izvor još naveo, granatiranje i teroristički akti povezani su sa nastojanjem Kijeva da u sukob uvuče Moldaviju i Pridnjestrovlje.

„Očigledno je da Kijev svojim dejstvima teži ka tome da uvuče Moldaviju i Pridnjestrovlje u sukob koji se rasplamsao u Ukrajini njegovom krivicom“, rekao je izvor.

On je dodao da „Ukrajina provocira širenje sukoba na teritoriju Pridnjestrovlja“.

Ranije je u nepriznatoj Pridnjestrovskoj moldavskoj republici uveden „crveni nivo“ terorističke opasnosti, što podrazumeva preduzimanje dodatnih bezbednosnih mera.

U ponedeljak, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova nepriznate Pridnjestrovske Moldavske republike, u zgradu Ministarstva državne bezbednosti u Tiraspolju nekoliko puta je pucano iz ručnog protivtenkovskog oružja. Na gornjim spratovima zgrade su polomljeni prozori, a okolnu teritoriju je opkolila policija. U eksplozijama niko nije stradao.

U utorak je Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da su odjeknule dve eksplozije u zaseoku Majak Grigoriopoljskog rejona, u kojima su uništene dve moćne antene radio-centra koji emituje ruski radio.

MARIO ZNA i MILOŠ DIMITRIJEVIĆ- Ljudi za ovo MORAJU DA ČUJU- Budite spremni za period koji nas čeka

Nulta Tačka/Sputnik