Sve vesti Svet

Narativ se nastavlja: SAD nastoje da prošire testiranje na majmunske boginje

Narativ se nastavlja: SAD nastoje da prošire testiranje na majmunske boginje

Bajdenova administracija radi na proširenju mogućnosti testiranja na majmunske boginje izvan uske grupe laboratorija javnog zdravlja, jer stručnjaci za zarazne bolesti sada sugerišu da testiranje na virus treba da postane deo rutinske provere.

Kako Epoch Times primećuje, direktorka Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dr Rošel Valenski rekla je tokom konferencijskog poziva u petak da njena agencija sarađuje sa Upravom za hranu i lekove (FDA) i Centrima za Medicare i Medicaid usluge (CMS) da se proširi kapacitet testiranja na komercijalne laboratorije.

Trenutno se testiranje na majmunske boginje vrši kroz mrežu od 69 laboratorija javnog zdravlja, koje rezultate šalju CDC-u na potvrdu.

Do sada je u SAD bilo 50 potvrđenih slučajeva u 16 država, dok je sprovedeno oko 300 testova na majmunske boginje.

„U Sjedinjenim Državama nema dovoljno testiranja na majmunske boginje“, rekao je dr Tom Inglsbi, direktor Centra za zdravstvenu bezbednost Džon Hopkins. „Komercijalne laboratorije su navikle da rade sa zdravstvenim radnicima iz cele zemlje, brzo pomerajući uzorke, brzo izveštavajući o rezultatima na način koji pružaoci usluga razumeju i očekuju”.

U međuvremenu, kako Off-Guardian napominje, histerija oko majmunskih boginja se nastavlja – The Atlantic objavljuje nedavni članak u kojem se sugeriše da bi majmunske boginje „mogle biti ništa“, ili „bi mogle biti sledeći sifilis“.

Nature pita, “da li se globalne epidemije mogu obuzdati?”

Uz to, došlo je do izvesnog ublažavanja naslova koji zvuče ‘strašno’ – sa CDC-om koji je izjavio da je “malo verovatno” da se majmunske boginje prenose vazduhom (kao odgovor na članak NIT-a u kojem se tvrdi da je to moguće), a Vašington post je primetio da „Broj slučajeva majmunskih boginja raste, ali američki zvaničnici kažu da je ukupan rizik nizak”.

I uprkos relativno niskoj stopi prenošenja majmunskih boginja, kao što smo primetili u nedelju, Bajdenova administracija je naručila još 500.000 doza vakcine protiv majmunskih boginja.

Biotehnološka grupa Bavarian Nordic sa sedištem u Danskoj, proizvođač vakcina, saopštila je da je američka Uprava za napredna biomedicinska istraživanja i razvoj (BARDA) zahtevala narudžbu, koja će biti isporučena kasnije ove godine.

„Sa prethodnom narudžbom od BARDA-e za 1,4 miliona doza zamrznutog JYNNEOS-a, koja je bila 2020. godine, ova narudžba će dovesti ukupan inventar vakcine u SAD na skoro 2 miliona doza“, objavila je kompanija u petak. Mnoge od 1,9 miliona doza drži kompanija dok ih američka vlada ne zatraži.

500.000 doza vakcine biće proizvedeno korišćenjem komponenti koji su u vlasništvu Sjedinjenih Država prema prethodnim ugovorima sa BARDA-om, a trenutno se čuvaju u kompaniji.

„Većina ove količine će, međutim, biti pretvorena u približno 13 miliona zamrznutih doza JYNNEOS-a tokom 2023-2025“, rekao je Barvarian Nordic.

JESTIVI CRVI stižu u Srbiju- Ješćemo ih i bićemo SREĆNI?!

Nulta Tačka/ZeroHedge