Sve vesti Svet

Nastavak korona teatra! Deltakron, mutant varijanta indentifikovana u više zemalja

Nastavak korona teatra! Deltakron, mutant varijanta indentifikovana u više zemalja
Pisao Elena Vuk

Deltakron hibridna varijanta Covida-19, identifikuje se kod sve većeg broja novijih slučajeva zaraze u sve više zemalja.

Istraživači Heliksa, genomske kompanije sa sedištem u Kaliforniji, pronašli su dva slučaja infekcije COVID-19 izazvane hibridom varijanti Delta i Omicron, dok su istraživači u Francuskoj utvrdili da je 18 ljudi zaraženo hibridom.

Slučajevi su takođe otkriveni u Holandiji i Danskoj, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Delta je bila dominantna verzija COVID-19, u mnogim zemljama 2021. godine, ali ju je u većini njih izmestio Omicron do kraja godine.

Stručnjaci do sada nisu videli nikakvu razliku u karakteristikama pacijenata koji su zaraženi hibridom i nisu videli nikakve znake da Deltakron izaziva teže slučajeve COVID-19 – dr Marija Van Kerkhove, tehnički stručnjak SZO za COVID-19, izjavila je novinarima na nedavnom brifingu.

„Nažalost, očekujemo da vidimo rekombinante, jer to rade virusi, oni se vremenom menjaju“, rekla je ona, dodajući kasnije da „ova pandemija nije daleko od kraja“.

Država uradila sve da ih spreči! Dr Nestorović, Dr Račić i Dr Ševarlić ne idu na izbore

U Sjedinjenim Državama, Helik naučnici i saradnici sa Medicinskim centrom Univerziteta u Vašingtonu i Thermo Fisher Scientificom sekvencirali su 29.719 uzoraka između novembra 2021. i februara 2022. i identifikovali 20 slučajeva gde je osoba bila „koinficirana“ varijantama Delta i Omicron i dva dodatni slučajevi u kojima je utvrđeno da je infekcija uzrokovana varijantom koja je rezultat rekombinacije Delta i Omicron-a.

„Naša studija pokazuje postojanje ko-infekcija, prisustvo rekombinantne populacije u najmanje jednoj od ovih ko-infekcija i postojanje dve infekcije koje se gotovo u potpunosti sastoje od višestrukih kopija rekombinantnog virusa. Međutim, mehanizam kojim rekombinantni virus dominira infekcijom ostaje pomalo zagonetka“, napisali su istraživači u studiji, koju je pre objavljivanja dobio The Epoch Times. Planirano je da bude objavljen kao preprint na serveru medRkiv u narednim danima.

Mogućnosti uključuju dve infekcije koje su počele kao koinfekcije pre nego što je hibridni virus nadmašio varijante Delta i Omicron, prema istraživačima, koje su podržali američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti i Nacionalni instituti za zdravlje.

U Francuskoj je tim koji je finansirala vlada identifikovao tri slučaja zaraženih rekombinantom, nakon ranije identifikacije 17 drugih, izvestio je tim u studiji pre štampe.

Profesor Filip Kolson, jedan od autora, rekao je Epoch Times-u u mejlu da trenutno ima premalo slučajeva „da bi se otkrile epidemiološke i kliničke karakteristike ovog hibrida“.

Pitamo se šta veliki deo Omicron BA.1  (bez N-terminalnog domena) može da se promeni u Delta genomu u pogledu prenosivosti virusa i kliničke prezentacije – dodao je on.

Rečeno je da su naučnici na Kipru prvobitno prijavili hibrid u januaru, iako su neki stručnjaci rekli da je identifikovani soj izgleda rezultat laboratorijske kontaminacije.

Džon Mur, virusolog sa Univerziteta Kornel, rekao je da nije siguran da li je nedavno prijavljen hibrid stvaran ili ne; i američki i francuski timovi rekli su da su njihovi rezultati legitimni.

Bez obzira na to, za sada nema razloga za brigu, rekao je Mur za The Epoch Times u mejlu.

Koja je poenta? Ako nije stvarno, uskoro će nestati. Ako je to stvarno, šta koristi briga oko toga? Hajde da vidimo šta će se vremenom pojaviti, ali treba mi mnogo više od onoga što je ovde da bih bio zabrinut zbog još jedne „strašne“ priče –  rekao je on.

Nulta Tačka/ZeroHedge