Sve vesti Svet

NASTAVLJA SE “FRKA” NA RELACIJI POLJSKA-EU! POLJSKI PREMIJER: NEĆEMO POKLEKNUTI PRED UCENAMA EVROPSKE UNIJE!

Poljski premijer Mateusz Morawiecki izjavio je u četvrtak da njegova zemlja neće pokleknuti pred “ucenom i pritiscima” Evropske unije kada su u pitanju odlučivanja o pravnim okvirima država članica, ali je otvorena za konstruktivan dijalog.

Dolazeći na samit 27-članog bloka, Morawiecki je rekao da je Poljska “bila verna vladavini prava kao što su to i druge institucije EU”. dodao je,

“Neke institucije EU preuzimaju pravo da odlučuju o pitanjima o kojima nisu imale pravo da odlučuju. Oni preuzimaju nadležnosti koje im nisu predate ugovorima.”

Mateusz Morawiecki: Jesteśmy tak samo wierni praworządności jak inni - rp.pl

Morawiecki je rekao da zakoni EU zadržavaju primat nad nacionalnim zakonima o pitanjima koja su prenesena na EU. “Ne pristajemo na stalno širenje nadležnosti, ali ćemo, naravno, razgovarati o tome.”

Poljski ustavni sud je 7. oktobra presudio da su neki elementi zakona EU nekompatibilni sa ustavom zemlje. Ovom presudom, koju je kritikovao Brisel, u suštini je nacionalnom zakonu dat primat u odnosu na zakon EU.

“Mora biti jasno: član ste kluba, morate se pridržavati pravila kluba. A najvažnije pravilo kluba je da evropski zakon ima više nadležnosti od nacionalnog zakona” , rekao je za Reuters visoki diplomata EU Josep Borrell.

Otkako je nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) preuzela vlast 2015. godine, ideološki sukobi su se postepeno povećavali.

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli rekao je da je presuda poljskog tribunala dovela u pitanje “pravni temelj naše Unije” i da “nikada pre Unija nije dovedena u pitanje tako radikalno”.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen iznela je tri opcije kao odgovor.

Prva je opcija , “kršenje” gde je komisija zakonski osporila presude poljskog suda.

Druga opcija, koja je aktivna trenutno, uključuje uskraćivanje sredstava. Varšava neće moći pristupiti 36 milijardi evra (42 milijarde dolara) koje je garantovano za oporavak od pandemije COVID-19.

To bi moglo dovesti do daljnje blokade od oko 70 milijardi evra (81 milijardu dolara) izdvojenih za razvojne projekte u budžetu za period od 2021-2027. godine.

Treća opcija bi bila primena člana 7. Ugovora EU, koja suspenduje članicu određenih prava, uključujući i pravo na glasanje o odlukama EU.

Morawiecki je, međutim, ostao pri stavu svoje zemlje pod stalnim kritikama u napetoj debati u utorak. To je dovelo do ideje o izlasku Poljske iz bloka koju je premijer odbacio. Rekao je da nema planova za “Polexit” jer među Poljacima postoji značajna podrška za ostanak u EU.

Većina evropskih zemalja, uključujući Irsku, Francusku, Švedsku, Finsku, Luksemburg i Holandiju, kritikovala je Poljsku, osim čvrstog saveznika Mađarske. Mađarski premijer Viktor Orban nije bio pristalica preteranog mešanja Evropske unije u zakone i odluke država članica.

„Poljska je jedna od najboljih evropskih zemalja. Nema potrebe za bilo kakvim sankcijama, to je smešno”, rekao je Orban.

Holandski ministar spoljnih poslova Ben Knapen je nagovestio da će to pitanje uskoro morati biti rešeno.

“Za razgovor nikad nije kasno, ali to ne znači da u međuvremenu ne možete preduzeti akciju”, rekao je Knapen. “Vreme će doći uskoro.”

Odlazeća nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je na pronalaženje “načina da se vratimo na stari put” i upozorila na izolaciju Poljske, najveće bivše komunističke zemlje EU od 38 miliona ljudi.

NultaTačka/ZeroHedge