Sve vesti Svet

Nastavlja se raskrinkavanje laži Zelenskog! Američki aktivista: UKRAJINCI koriste civile kao živi štit

Nastavlja se raskrinkavanje laži Zelenskog! Američki aktivista: UKRAJINCI koriste civile kao živi štit

“Amnesti internešenel” razotkrio je laži ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i zapadnih medija o ratnim zločinima Oružanih snaga Ukrajine, izjavio je američki aktivista za ljudska prava Adžamu Baraka, prenose RIA Novosti.

Ranije su stručnjaci analizirali delovanje ukrajinske vojske i došli do zaključka da ona krši međunarodne pravne norme tako što stavlja vojnu opremu u škole i bolnice u gradovima i time dovodi u opasnost civilno stanovništvo.

Autori izveštaja podsećaju da to što su u odbrambenoj poziciji ne izuzimaju Oružane snage Ukrajine od poštovanja pravila. Zelenski je optužio tu organizaciju da pokušava da „amnestira“ Rusiju i prebaci odgovornost na Ukrajinu. Takođe, kritikovao ju je i šef republičkog Ministarstva spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

– Sada Zelenski implicira da je Amnesti internešenel „pao pod čaroliju propagande Kremlja” ukazujući na jasne dokaze da ukrajinske snage koriste civile kao živi štit o kojima zapadna štampa ne bi izveštavala“ – napisao je Baraka na Tviteru.

Od 24. februara Rusija sprovodi specijalnu operaciju za oslobađanje Donbasa. Vladimir Putin je njen cilj nazvao „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je vojska već značajno smanjila borbeni potencijal Oružanih snaga Ukrajine.

NultaTačka/Novosti