Sve vesti Svet

NASTAVLJA SE TIRANIJA U HOLANDIJI! TAMOŠNJI SUD ODBIO UKIDANJE KOVID PROPUSNICA: ,,PRAVILA NISU DISKRIMINATORNA”

Holandski sud odbacio je danas poziv da ukine “korona propusnicu”, potrebnu za ulazak u restorane, barove, muzeje, pozorišta i druga javna mesta u Holandiji.

Sud u Hagu je saopštio da vlada ima pravo da traži dokaz o vakcinaciji protiv kovid-19 ili nedavni negativan test na korona virus kako bi ograničila širenje infekcija, pošto su prošlog meseca ukinute još neke epidemiološke mere socijalnog distanciranja, prenosi Rojters.

Navedeno je da je vlada argumentovano obrazložila da nevakcinisani ljudi imaju veći rizik od infekcije korona virusom i mogućnost da zaraze druge, a sud je odbacio tvrdnje da su pravila diskriminatorna prema onima koji ne žele ili ne mogu da se vakcinišu.

Vlada je uvela korona propusnice krajem prošlog meseca za javna okupljanja, uprkos snažnom protivljenju u parlamentu, pošto je premijer Mark Rute naglasio da je to potrebno za sprečavanje novog talasa infekcija, a pristup radnim mestima ne potpada pod ovu meru.

Sedmodnevna incidencija infekcija do juče u Holandiji porasla je za dva odsto, i trenutno iznose 72 na 100.000 stanovnika, dok je broj novih kovid pacijenata u bolnicama ostao stabilan, na najnižem nivou u odnosu na ranije mesece.

NultaTačka/Tanjug