Region Sve vesti

NATO nudi pomoć Crnoj Gori zbog sajber napada a HAKERI im provalili u podatke i prodaju “NATO TAJNE”

NATO nudi pomoć Crnoj Gori zbog sajber napada a HAKERI im provalili u podatke i prodaju "NATO TAJNE"

NATO koji je nedavno pretrpeo curenje poverljivih podataka kada je izvršen hakerski napad na ovu “instituciju” sada nudi pomoć vladi Crne Gore koja je poslednjih nedelja pod konstantnim sajber napadima.

Kako kažu iz NATO-a oni su upoznati sa izveštajima o sajber napadima u Crnoj Gori i organizacija je spremna da pomogne crnogorskim vlastima, saopšteno je Glasu Amerike iz severnoatlantske Alijanse povodom učestalih hakerskih napada na informatičku strukturu Vlade Crne Gore.

„NATO je važna platforma za konsultacije među saveznicima, uključujući i razmenu informacija o zlonamernim sajber aktivnostima. Videli smo izveštaje o sajber napadima na servere crnogorske vlade. Naši stručnjaci su u kontaktu sa crnogorskim vlastima i spremni smo da im pružimo podršku ako je potrebno“, naveo je za za Glas Amerike neimenovani zvaničnik NATO.

Prema njegovim rečima, u sajber prostoru se svakodnevno vode borbe. „Vidimo sajber napade na dnevnoj osnovi i NATO i naši saveznici reaguju na tu realnost, ukjučujući jačanjem naših kapaciteta da otkrijemo, sprečimo i odgovorimo na zlonamerne sajber aktivnosti“, kazao je zvaničnik Alijanse.

VUJIČIĆ I MARIO ZNA NASTAVLJAJU DA RASTURAJU PLANOVE SVETSKIH MOĆNIKA

Premijer Crne Gore Dritan Abazović sazvao je za večeras hitnu sednicu Veća za nacionalnu bezbednost povodom hakerskih napada koje je nazvao politički motivisanim, a lokalni mediji prenose da iza napada stoje ruske službe.

Hakeri razvalili NATO

Dokumenti koji su procurili u sajber prodoru u NATO uključuju podatke o oružju koje su Ukrajinci koristili u tekućem ratu. Podaci su ukradeni od kompanije MBDA Missile Sistems, koja proizvodi rakete i raketne sisteme

Neki od podataka navodno sadrže oznaku “NATO TAJNA”, preneli su mediji. Da li bi neovlašćeno otkrivanje ovih dokumenata moglo da nanese ozbiljnu štetu NATO-u?

Hakeri koji posluju na ruskim i engleskim forumima prodaju 80 GB ukradenih podataka za 15 bitkoina (oko 21.326 evra) i tvrde da su ih do sada prodali najmanje jednom nepoznatom kupcu.

U oglasu za ukradene podatke hakeri su tvrdili da imaju „poverljive informacije o zaposlenima u kompanijama koje se bave razvojem poverljivih vojnih projekata“, kao i „projektnu dokumentaciju, crteže, prezentacije, video i fotografski materijal, ugovore i prepisku. sa drugim kompanijama“.

Hakeri nisu želeli da otkriju da li su do podataka došli iz više izvora. Ukradeni dosijei, koji se ne mogu nezavisno proveriti, sadrže detalje o „komunikacijskoj obaveštajnoj” misiji koju je eskadrila američkih vazduhoplovnih snaga sprovela u Estoniji iznad Baltika krajem 2020. Oni uključuju evidenciju poziva, puno ime, broj telefona i GPS koordinate osobe za koju se veruje da je šef operacije.

Među ukradenim podacima bila su i dva dokumenta sa oznakom „NATO TAJNA“.

Neovlašćeno otkrivanje ovih dokumenata može naneti ozbiljnu štetu NATO-u, piše Bi-Bi-Si. Kako je objasnio bivši zvaničnik NATO-a, alijansa koristi nekoliko oznaka za nivoe klasifikacije, a “oznaka ‘tajna NATO’ se ne koristi bez valjanog razloga. To je informacija koja ne bi trebalo da bude javno dostupna”. On je dodao da su male šanse da dokumenti više nisu bili označeni ovom oznakom u trenutku krađe, jer je većina fajlova nastala između 2017. i 2020. godine.

Češki predsednik ZEMAN: ZELENI Eko FANATICI su krivi za energetsku krizu

Kao što se može videti, istrage su usmerene na jednog od dobavljača MBDA, prenosi Bi-Bi-Si. Evropska raketna kompanija MBDA Missile Sistems sa sedištem u Francuskoj saopštila je da su njeni podaci ukradeni sa eksternog čvrstog diska, dodajući da sarađuje sa organima za sprovođenje zakona u Italiji, gde su podaci provaljeni.

NultaTačka