Sve vesti Svet

NATUKLI MILIJARDE! KOMPANIJE KOJE SU DEFINISALE 2021. GODINU

NATUKLI MILIJARDE! KOMPANIJE KOJE SU DEFINISALE 2021. GODINU

Pažnja je sve vredniji oblik valute u informacionom dobu.

U 2021. godini, nekoliko kompanija se izdvojilo iz čopora, dominirajući razgovorom i utičući na društvo na pozitivne i negativne načine. Nakon energične interne debate, evo liste kompanija Visual Capitalist-a koje su definisale 2021:

• Robinhood

• Pfizer

• Coinbase

• Tesla

• TikTok

• Facebook/Meta

Pogledali smo brojne pokazatelje da bismo izabrali ove kompanije, uključujući Google pretragu i obim vesti, učinak u odnosu na konkurente, indikatore specifične za industriju i još mnogo toga.

Mnoge od njih su digitalne kompanije i sve imaju ogroman doseg, obim i uticaj. Zanimljivo je da su se mnoge od ovih kompanija takođe suočile sa kontroverzama zajedno sa svojim uspehom, i bile su uhvaćene u pokretima koji su bili veći od njih samih.

Imajući ovaj kontekst na umu, hajde da zaronimo.

 Robinhood

Robinhood, bogat događajima, dostigla je svoj vrhunac kada je aplikacija za trgovanje akcijama bila uhvaćena u pomamu koja je uključivala trgovce na malo, prodavce na malo i „meme“. Nije trebalo dugo da Robinhood u ovoj priči pređe od heroja do zlikovca. Kako su akcije Gamestop-a porasle preko 400 dolara, trgovanje je zaustavljeno i postavljena su ograničenja pozicije u aplikaciji.

Takođe, Robinhoodov naveden cilj demokratizacije finansija bio je pod lupom zbog njihovog poslovnog modela „plati za narudžbu“, gde se osetljivi podaci o trgovačkim aktivnostima korisnika prodaju ponuđaču koji daje najveću ponudu, koji onda dobija prednost u trgovini, inače poznat kao „prednjr-trčanje”.

Uprkos kontroverzi, Robinhood-ova platforma sada ima preko 22 miliona korisnika, od kojih su mnogi mlađi, prvi investitori. Iako imaju ključne atrakcije kao što je trgovina bez provizije, takođe su optuženi za gejmifikovanje ulaganja sa funkcijama kao što su konfete koje se ispucavaju preko ekrana nakon izvršene trgovine (funkcija koja je uklonjena nakon medijskih kritika).

Kompanija je često objavljivala finansijske vesti na naslovnoj strani početkom 2021. godine, i iako često negativna štampa nije stala na put njihovom IPO-u, koji je počeo krajem jula, to je uticalo na raspoloženje investitora. Od njihovog 52-nedeljnog maksimuma od 70 dolara po akciji u avgustu, akcije su pale za nekih 70% prema rasponu od 18 dolara.

Štaviše, priča se da će SEC pokrenuti istragu o njima. Uz ove prepreke, ulaganje u Robinhood je verovatno bolje prošlo od ulaganja u Robinhood.

Pfizer

Možda nije bilo veće priče u 2021. od vakcina protiv COVID-19.

Početkom godine bila je u toku trka za obezbeđivanjem vakcina. Bogate zemlje su se borile da kupe zalihe i uvedu široko rasprostranjene programe vakcinacije uoči proleća.

A kompanije koje su uspele da proizvedu efikasne vakcine videle su najveću korist, poput farmaceutskog giganta Pfizer. Vakcina kompanije protiv COVID-19, napravljena u partnerstvu sa nemačkom firmom BioNTech, na kraju je postala najpoželjnija vakcina na svetu za borbu protiv pandemije.

Kompanija predviđa prihod od 36 milijardi dolara od svoje vakcine ove godine.

Konkurentske vakcine iz Moderne i AstraZenece takođe su dovele do porasta tržišne kapitalizacije i vrednosti njihovih matičnih kompanija. Sve uključene farmaceutske kompanije takođe su se suočavale sa stalnim nadzorom, pri čemu se mnoge zemlje u svetu bore da obezbede vakcine protiv COVID-19, a drugi koji se bave neodlučni su u primeni vakcine.

Kako se pandemija nastavlja sa Omicron varijantom koja se brzo širi širom sveta, Pfizer i njegovi konkurenti će i dalje imati uticaj u novoj godini. Kompanija je najavila antivirusnu pilulu COVID-19 koja je planirana da bude puštena u prodaju u bliskoj budućnosti, a efikasnije vakcine i buster doze protiv drugih varijanti i dalje su vruća roba.

Coinbase

2021. je bila ključna godina za kriptovalute. Cene su dostigle nove maksimume, a na tržište su se slile i institucije i mali investitori.

Sa svojom aplikacijom prilagođenom korisniku i fokusom na bezbednost, Coinbase je bio u dobroj poziciji da ima koristi od ovog porasta interesovanja. Razmena je započela godinu tako što je više nego udvostručila svoju korisničku bazu za transakcije dok su cene bitkoina dostigle nove visine.

Lako je potceniti uticaj IPO-a kompanije, posebno pošto je cena njene akcije pala kako se kripto tržište hladilo, ali sam ulazak berze na javna tržišta bio je ogroman podsticaj u legitimnosti za kriptovalute, otvarajući put sličnim kompanijama ka IPO-u ubuduće.

Tesla

Niko ne privlači pažnju i stvara kontroverzu kao Teslin izvršni direktor, Elon Mask.

Većina Teslinih akcija usko je vezana za poznatog preduzetnika, koji je poznat po svom drskom onlajn prisustvu. Maskova ličnost na društvenim mrežama je toliko jaka da jedan tvit može da dovede do pada Teslinih akcija, kao što je to bilo prošle godine nakon što je Mask na Tviteru rekao da su „Tesline akcije previsoke imo“.

Dok protivnici brzo kritikuju Teslu i Maska, kompanija ima neke impresivne brojke koje potkrepljuju svoju popularnost. 2020. je već bila smešna godina za Teslu – njene akcije su porasle za skoro 700%, a sa procenom od 630 milijardi dolara, postala je jedna od najvrednijih kompanija na svetu.

Ovaj zamah je prenet u 2021. Ove godine prihod je rastao svakog kvartala, a u oktobru je tržišna vrednost kompanije premašila 1 bilion dolara.

Tesla je takođe bio isprepleten u drugim društvenim narativima tokom godine. Prelazak proizvođača automobila iz Kalifornije u Teksas bio je deo šireg razgovora o „egzodusu iz oblasti zaliva“, pošto su jurisdikcije u Teksasu i Floridi izgledale da ukradu grmljavinu Silikonske doline.

Maskova prodaja akcija Tesle izazvala je mnogo buke i u K4.

Naizgled kao odgovor na kritike zbog nejednakosti i izbegavanja poreza, Musk je sproveo anketu na Tviteru kako bi odlučio da li da proda značajan deo svog Teslinog vlasništva. Nakon većine glasova „za“, izgleda da je izvršni direktor Tesle prodao dovoljno zaliha da održi svoj deo pogodbe.

TikTok

TikTok je već bio popularan 2020. godine, ali je ove godine zaista učvrstio svoj status kulturnog fenomena.

Aplikacija je premašila milijardu korisnika 2021., samo pet godina nakon lansiranja 2016. Za kontekst, Fejsbuku i Instagramu je bilo potrebno skoro osam godina da dostignu istu prekretnicu.

Šta je toliko privlačno u TikToku? Stručnjaci imaju mnogo teorija, ali u intervjuu za Forbes, Džon Holdridž, generalni direktor Fullscreen-a, jednostavno kaže: „Uspeh TikToka može se pripisati tome kako ono što mi smatramo društvenim medijima prevrće na glavu, dok se u isto vreme vraća svi mi do korena prvobitne privlačnosti – sposobnosti da postanemo viralni.”

TikTok video format kratkog stila postao je toliko popularan da je inspirisao niz aplikacija za kopiranje, posebno u regionima poput Indije gde je TikTok zabranjen.

Čak su i etablirane kompanije poput Meta pokušale da oponašaju TikTok uspeh. U 2020. godini, Instagram je pokrenuo „reels“, sopstvenu video funkciju kratkog formata gde korisnici mogu da kreiraju i dele video zapise od 30 sekundi. Ali Instagram koluti nisu uspeli da prestignu rast TikTok-a – umesto toga, koluti su postali mesto za korisnike da dele i promovišu svoje TikTok video snimke.

Facebook/Meta

Facebook se često nađe u vestima, s obzirom na status najveće svetske društvene mreže. Međutim, 2021. godine to je bilo iz dva različita razloga.

Prvi je bio pobuna na Kapitolu u SAD 6. januara 2021. Posle ovog događaja, mnogi su krivili Fejsbuk da ne čini dovoljno da ublaži negativne efekte svoje platforme, uglavnom polarizaciju, teorije zavere i govor mržnje.

Kontroverza je dostigla vrhunac u septembru 2021, kada su objavljeni interni dosijei koje je procurila uzbunjivača Frensis Haugen. Ovi dokumenti su razotkrili unutrašnje borbe Fejsbuka u borbi protiv dezinformacija, kao i neslaganja zaposlenih.

Na kraju, Facebook je prebrodio oluju i odlučio da odbaci svoj prtljag pod novim imenom. Ovo ne samo da pomaže kompaniji da se odvoji od svojih prethodnih skandala, već je i u skladu sa ambicijama Marka Zakerberga da bude pionir u metaverzumu.

Nakon objave, „metaverzum“ je eksplodirao preko noći i postao jedna od najtoplijih tema 2021. Reč „Meta“ je takođe postala neverovatno vredna, Meta (kompanija) je nedavno završila posao od 60 miliona dolara za kupovinu imovine zaštitnog znaka Meta Financial Group , regionalna američka banka.

Časne pohvale

Iako su kompanije koje su gore istaknute bile nesumnjivo uticajne u 2021. godini, svaka lista poput ove mora biti subjektivna i otvorena za debatu. Evo uže liste drugih kompanija koje smo razmatrali za listu kompanija koje su definisale 2021:

Reddit

Porast investicija koji je Robinhood i Coinbase podstakao na nove visine delimično su podstakle zajednice na Reddit-u. Jedan od najfascinantnijih trenutaka u godini došao je kada se korisnik Reddit-a u/deepfuckingvalue pojavio pred Komitetom za finansijske usluge Predstavničkog doma izjavljujući: „Ja nisam mačka“ i „Sviđaju mi se akcije“.

Na poslovnom planu, „Prednja stranica Interneta“ je tokom pandemije zabeležila dvocifren porast broja korisnika i sada ima vrednost od 10 milijardi dolara nakon ogromnog kruga finansiranja.

OpenSea

NFT- ovi su imali kambrijsku eksploziju uporedo sa trkom na kripto bikove, a OpenSea se pojavio kao dominantno tržište prošle godine. U drugoj polovini 2021. OpenSea je činio 95% obima NFT trgovanja na glavnim tržištima, a do sada je u decembru ostvario promet od 1,42 milijarde dolara.

Iako se činilo da OpenSea planira IPO nakon što je njihov finansijski direktor Brian Roberts prokomentarisao kako bi „bilo glupo ne razmišljati o tome da OpenSea izađe u javnost“, reakcija korisnika je rezultirala time da je Roberts kasnije tvitovao da kompanija ne planira aktivno IPO. Bez obzira da li OpenSea isplovi na javna tržišta ili ne, uskoro će imati ozbiljnu konkurenciju sa Coinbase-ovog sopstvenog NFT tržišta koje je trenutno u izradi.

Netflix

Uprkos intenzivnoj konkurenciji rivalskih platformi za striming, Netflix će ponovo završiti godinu na vrhu. Kompanija ima niz impresivnih rezultata u koloni pobeda ove godine.

Prvo, Squid Game je bila kulturni fenomen, brzo je postala emisija broj jedan na servisu za striming, a takođe i TV emisija sa najviše Google-ova u svetu 2021.

Sledeće, Netflix-ovo crveno obaveštenje je verovatno najgledaniji novi film 2021. godine, sa više od 300 miliona sati gledanja. Nije loše, s obzirom na njen mlak rezultat od 36% na Rotten Tomatoes-u. Ostaje da se vidi da li će konkurenti sa dubokim džepovima poput Diznija+ moći da svrgnu Netflix sa trona, ali za sada je kompanija kulturno relevantna kao i uvek.

SpaceX

Činjenica da Elon Musk ima dve kompanije u ovom razgovoru ukazuje na to zašto je proglašen za najuticajniju osobu po Time-u za 2021.

SpaceX je poslednjih godina učinio lansiranje raketa drastično jeftinijim, što pomaže u objašnjenju njegove ogromne prijavljene vrednosti od 200 milijardi dolara. Kompanija, koja je najveći komercijalni provajder lansiranja u SAD, zaokružit će godinu sa 31 lansiranjem.

Koje kompanije biste vi dodali na ovu listu?

OVO SVI ČEKAJU! NOVOGODIŠNJA EMISIJA SA SPECIJALNIM GOSTIMA U BUNKERU KOD MARIO ZNA!

Nulta Tačka/ZeroHedge