Sve vesti Svet

NAUČNICI RAZVIJAJU ELEKTRONSKU KOŽU

NAUČNICI RAZVIJAJU ELEKTRONSKU KOŽU

Istraživači u Kini razvili su bežični fleksibilni flaster za kožu koji omogućava razmenu taktilnih stimulusa između čoveka operatera i robota. Napravljen od strane tima naučnika sa Gradskog univerziteta u Hong Kongu, Tehnološkog univerziteta u Dalianu, Univerziteta Tsinghua i Univerziteta elektronske nauke i tehnologije u Kini, uređaj je dovoljno osetljiv da uhvati pokrete i faktore stresa.

Iako već postoji tehnologija koja omogućava ljudima da upravljaju robotima na daljinu, ono po čemu se ovaj flaster ‘elektronske kože’ ističe je činjenica da je daleko manje glomazan, lakši za rukovanje i, na kraju, ali ne i najmanje važno, očigledno pruža više povratnih informacija od svojih prethodnika.

U članku objavljenom u časopisu Science Advances, kineski istraživači detaljnije objašnjavaju koje tehničke karakteristike to omogućavaju.

Flasteri se postavljaju na zglobove operatera, sa senzorima koji reaguju kada se flaster savija i šalje odgovarajući signal robotu direktno preko Bluetooth-a, ili alternativno, preko lokalne mreže ili interneta. Senzori su napravljeni od piezorezistivnih materijala, čiji se električni otpor menja kada su podvrgnuti mehaničkom naprezanju, što omogućava hvatanje pokreta operatera.

Sistem omogućava dvosmernu povratnu informaciju, pošto su slični senzori pričvršćeni za delove robota. Signali se šalju do elektronske kože, gde aktiviraju sićušne magnete koji vibriraju na različitim frekvencijama koje odgovaraju primenjenom pritisku. Toliko je osetljiv uređaj da operater može da razlikuje mekše i tvrđe komade gume koje drži robot, tvrde istraživači.

GOTOVO JE?! PREMIJER VELIKE BRITANIJE BORIS DŽONSON UKINUO KOVID PROPUSNICE I NOŠENJE MASKI

Uz upotrebu Bluetooth-a, povratni signali se isporučuju za impresivne četiri mikrosekunde, pri čemu se ta brojka višestruko povećava kada se radi preko Wi-Fi mreže, navodi se u članku. Međutim, bez obzira na to kako se podaci prenose, kašnjenje je ispod 550 mikrosekundi koliko prosečnom čoveku treba da reaguje na taktilne stimuluse.

Baterija uređaja omogućava više od sat vremena neprekidnog rada, dok u režimu mirovanja može trajati do dve nedelje.

Iako je još uvek prototip, sistem bi mogao biti od koristi u budućnosti, a uklanjanje bombi i čišćenje radioaktivnog otpada su samo neke od oblasti u kojima bi robotska pomoć verovatno bila cenjena.

NOVI, VELIKI INTERVJU IZ BUNKERA SA NOVINARKOM ARNOM ŠEBALJ!

Nulta Tačka/RT