Sve vesti Svet

NE DISKRIMINIŠITE NEVAKCINISANE, PORUČUJE AMNESTI INTERNEŠENEL ITALIJI

NE DISKRIMINIŠITE NEVAKCINISANE, PORUČUJE AMNESTI INTERNEŠENEL ITALIJI

MILANO — Grupa za ljudska prava Amnesti internešenel pozvala je Italiju da promeni stroga ograničenja protiv COVID-19 kako bi se izbegla diskriminacija nevakcinisanih ljudi.

U nedavnoj uredbi, vlada Marija Dragija učinila je vakcinaciju obaveznom za sve starije od 50 godina i za korišćenje javnog prevoza i niza drugih usluga, što je jedna od retkih zemalja koja je preduzela slične korake, u pokušaju da ublaži pritisak na italijanske zdravstvene usluge i smanjenje smrtnih slučajeva.

Amnesti internešenel je tražio da se obezbede alternativne mere, uključujući upotrebu maski i testiranje na COVID-19, kako bi se omogućilo nevakcinisanom stanovništvu da nastavi da ide na posao i da koristi javni prevoz „bez diskriminacije“, navodi grupa u objavljenom saopštenju u subotu.

VLAST U SRBIJI SPROVELA KORAK KA OTVARANJU KOVID LOGORA?! POLICIJA ĆE MOĆI DA ODVODI ZARAŽENE?

Prema važećim pravilima, koja će važiti do 15. juna, nošenje maske i negativan test na COVID-19 nisu dovoljni za pristup javnom prevozu ili, za osobe starije od 50 godina, da idu na svoja radna mesta.

Amnesti internešenel Italija, lokalni ogranak grupe za ljudska prava, rekao je da bi obavezna vakcinacija mogla biti opravdana, ali da mora biti vremenski ograničena i „srazmerna“ legitimnom cilju zaštite javnog zdravlja.

„Vlada mora da nastavi da osigurava da celokupno stanovništvo može da uživa svoja osnovna prava, kao što su pravo na obrazovanje, rad i medicinski tretman, sa posebnim osvrtom na pacijente koji nisu oboleli od COVID-a kojima je potrebna hitna operacija“, navodi se u saopštenju.

Nulta Tačka/CTVNews