Sve vesti Svet

NE POSTOJI OSOBA KOJU KINA NIJE KUPILA? I Džordž Buš na platnom spisku Pekinga

NE POSTOJI OSOBA KOJU KINA NIJE KUPILA? I Džordž Buš na platnom spisku Pekinga

MOSKVA ( SPUTNIK ) – Kineska politička grupa sa vezama u Pekingu potpisala je ugovor sa fondacijom Džordža Buš-a za američko-kineske odnose kako bi promovisala ” obostrano koristan ” odnos između njihovih zemalja od 2019. do 2023. godine, izvestio je američki portal, pozivajući se na pisani sporazum.

” Kinesko-američka fondacija za razmenu ( CUSEF) se obavezuje na petogodišnji grant u iznosu od 5 miliona američkih dolara, koji se isplaćuje u jednakim ratama od milion američkih dolara svake godine”, navodi se u sporazumu.

Fondacija ” Buš-Kina ” se zauzvrat obavezala da će sredstva koristiti za zalaganje za ” bilateralni odnos koji je funkcionalan, konstruktivan, komercijalno snažan, obostrano koristan i politički održiv ”.

Barack Obama and Bill Clinton will join George W. Bush at Biden's inauguration - CNNPolitics

Sporazum ima pravnu odredbu o uređivačkoj nezavisnosti gde naglašava da između dve strane neće postojati odnos ” nalogodavca ” tj da jedan entitet ima moć nad drugim.

Portparol Lesli Regan rekao je za američke medije da grant ( finansijska sredsta za namenu ) nije uticao na politiku rada Fondacije ” Buš-Kina” i ukazao na brojne slučajeve kada je neprofitna organizacija kritikovala Kinesku vladu.

Međutim, izveštaj podseća na nekoliko drugih političkih pitanja visokog profila u kojima se Bušova fondacija priklonila liniji Pekinga, poput onog da su za proteste 2019. u Hong Kongu optužili za strani uticaj i osporavanja istinitosti žalbi na kršenje ljudskih prava u Kini.