Sve vesti Svet

NEZAPAMĆENO U ISTORIJI! AUSTRALIJA SADA ZAPLENJUJE ALKOHOLAN PIĆA LJUDIMA KOJI SU PRISILJENI NA KARANTIN

Pisao Elena Vuk

Najnovija “briga” Australijske vlade za “vaše bolje, i za vaše zdravlje” je oduzimanje poručenih alkoholnih pića onima koji su zatvoreni po kućama. Čini se da je Australija napustila demokratiju i da je postala policijska država.

Stambene blokove koji podležu merama zatvaranja u Novom Južnom Velsu, u kojem se nalaze Sidnej i drugi veliki naseljeni centri, navodno nadgleda vladina zdravstvena agencija NSW. “Stanovnicima stambenih blokova koje je zatvorio NSW Health, sad kontroliše isporuku alkohola u sklopu politike koja ograničava broj pića koja se konzumira svaki dan”, prema https://news.com.au.

Stanari jedne zgrade optužili su vlasti da su nasumično pretraživale njihovu privatnu poštu i pakete za njih koje su im poslali članovi porodice i prijatelji. “Pretražuju sve torbe i stvari koje dolaze u zgradu … Oduzeli su niz poklona”, rekao je jedan stanovnik zgrade Common Ground Mission Australia u Camperdownu. “Dakle, stvari poput boca žestokih pića, nije nam bilo dozvoljeno da ih imamo i još uvek je tako.”


Pritužbe su usledele nakon što je NSW Health preuzeo kontrolu nad odabranim stambenim zgradama navodno kako bi pratio i ograničio širenje koronavirusa, što znači da su u nekim slučajevima gde su otkrivene infekcije svi stanovnici bili prisiljeni na izolaciju. Smatra se da su ove zgrade pod strogim zaključavanjem i da oko njih je postavljena policija, koja očigledno čak i presreće poštu.

Izjava u nacionalnim medijima potvrdila je da zdravstvene vlasti primenjuju sledeća ograničenja:

Stanovnicima je dozvoljeno da dobiju jedan od sledećih paketa: šest piva ili mešanih pića, jednu bocu vina ili jednu bocu žestokih pića od 375 ml.

Višak alkohola se oduzima sve dok se ne ukinu pravila zaključavanja.

U većini pandemijskih pub-ova u velikim gradovima poput Sidneja ostali su zatvoreni, zajedno sa drugim javnim mestima poput teretana, frizera i restorana.

To je dovelo do porasta internet prodaje alkohola i kućne dostave. Ali očigledno se vlasti snalaze kako bi oduzele i ovu “opciju”.

Australijske zdravstvene vlasti obećavaju da će se pub-bovi uskoro ponovo otvoriti, ali tek nakon što uvedu državnu aplikaciju za covid-pasoš koja će omogućiti klijentima da budu provereni pred vratima lokala i da li su potencijalni kupci primili dve doze vakcine protiv Covid-a.

Nulta Tačka/ZeroHedge