Sve vesti Svet

Nebenzja na sednici SB UN: Masakr u Buči montiran, postoje hiljade svedočanstava o zverstvima ukrajinskih ekstremista

Nebenzja na sednici SB UN: Masakr u Buči montiran, postoje hiljade svedočanstava o zverstvima ukrajinskih ekstremista

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja, komentarišući zapadne komentare o događajima u Buči, rekao je da samo diletanti mogu da poveruju u njih i naglasio da u Rusiji postoje stotine, pa i hiljade svedočanstava o zverstvima ukrajinskih ekstremista.

„Videli ste samo ono što su hteli da vam pokažu… Ali ne možete a da ne vidite očigledne nedoslednosti“, rekao je ruski stalni predstavnik Nebenzja članovima Saveta bezbednosti UN zašto je snimak iz ukrajinske Buče montiran.

Takođe se obratio Zelenskom (koji učestvuje na sastanku onlajn) – prisetio se kako su očekivali mir u Donbasu, zaštitu stanovnika koji govore ruski i njihovog maternjeg ruskog jezika i kako se te nade nikada nisu ostvarile.

Nebenzja je potom pročitao članovima saveta priče svedoka o brutalnosti ukrajinskih nacionalista u Donbasu.

„Ne dozvolite Zapadu da ostvari svoje planove, Vladimire Aleksandroviču, donesite ispravne odluke neophodne za vašu zemlju, jer je Zapad spreman da se bori u Ukrajini do poslednjeg Ukrajinca. Donesite ovu odluku sada… posle će možda biti kasno“

„Leševi na snimku nikako ne deluju kao da su proveli na ulici tri-četiri dana, a prema senzacionalističkim i apsolutno nenaučnim podacima ‘Njujork Tajmsa’ ─ od 20. marta. U ovu laž mogu da poveruju samo aposlutni diletanti ili naši zapadni partneri koji ništa ne žele da čuju i odavno već crno nazivaju belim i obrnuto“, izjavio je Nebenzja.

Ruski diplomata je istakao da u Rusiji postoje stotine, ako ne i hiljade video svedočanstava ljudi, koji su spremni da svedoče o zverstvima ukrajinskih ekstremista.

Ukrajinska provokacija u Buči

Ranije su ukrajinske vlasti i mediji objavili video snimak koji je navodno snimljen u gradu Buča u Kijevskoj oblasti, gde na putu leže tela poginulih. Korisnici interneta primetili su da „leševi“ navodno mrdaju rukama i sklanjaju se kako ne bi pali pod točkove vojnih vozila. Takođe se u retrovizoru jednog vozila može videti kako jedan od „poginulih“ ustaje čim je automobil prošao pored njega.

Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je optužbe kijevskog režima o navodnom ubistvu civila u naselju Buča u Kijevskoj oblasti, nazvavši fotografije i video-snimke iz Buče još jednim izrežiranim događajem kijevskog režima za zapadne medije.

Ruska vojska je ovaj grad napustila 30. marta, a sutradan je gradonačelnik Buče Anatolij Fedoruk potvrdio da u gradu nema nijednog ruskog vojnika, ali nije prijavio nikakve žrtve među civilima, a prvi „dokazi o zločinima“ pojavili su se tek četvrtog dana boravka Oružanih snaga Ukrajine u gradu.

Poljska je predložila formiranje međunarodne komisije za istraživanje događaja u ukrajinskom gradu Buča, koje je Ministarstvo odbrane Rusije nazvalo provokacijom.

Nulta Tačka/RIANovosti/Sputnik