Region Sve vesti

NEMA ZEZANJA! Vlasti u Mađarskoj zbog pogrešne vremenske prognoze smenili šefa meteorološke službe

NEMA ZEZANJA! Vlasti u Mađarskoj zbog pogrešne vremenske prognoze smenili šefa meteorološke službe

Mađarska vlada otkazala je veliki vatromet u čast državnog praznika zbog predviđenih grmljavina i jake kiše. Ali prognoza se nije ostvarila.

Umesto toga, grmljavina se čula iz vlade – smenjeni su šef meteorološke službe i njegov zamenik.

Vlasti su za subotu uveče povodom proslave Dana Svestog Stefana – državnog praznika – pripremale veliki vatromet, za koji je rečeno da će biti „najveći u Evropi“.

Veliki knez Stefan, koji je centralizovao vlast i pretvorio Ugarsku u hrišćansku državu, smatra se osnivačem Ugarske. Papa Grgur Sedmi 1083. godine kanonizovao kralja Stefana.

Ali sedam sati pre zakazanog početka, vlada je odložila proslavu, verujući u tačnost vremenske prognoze i upozoprenja da se približava veliko nevreme.

“Rat protiv droge je propao”- Kolumbija dekriminalizuje KOKAIN

Međutim, meteorolozi su omanuli – glavni grad Budimpeštu je zaobišlo najavljeno nevreme, što je razbesnelo vlasti, pa su vodeći meteorolozi otpušteni.

Bilo je pripremljeno 40.000 vatrometa na 240 lokacija duž reke Dunav u centru Budimpešte, a očekivalo se da će spektakl gledati oko dva miliona ljudi.

Vlada je odložila događaj za nedelju dana zbog ekstremnih vremenskih upozorenja koje je dobila.

Ali kišna oluja koju je Nacionalna meteorološka služba predvidela promenila je pravac i umesto toga pogodila delove istočne Mađarske – potpuno zaobišavši glavni grad.

Služba je u nedelju objavila javno izvinjenje na Fejsbuk stranici, objašnjavajući da se desio „najmanje verovatan“ ishod i da je neizvesnost deo vremenske prognoze.

Ali bilo je prekasno.

Ministar za inovacije Laslo Palkovič u ponedeljak je smenio šefove službe.

NultaTačka/BBC