Sve vesti Svet

NEMAČKA NE ZNA ŠTA ĆE SA SOBOM! BROJ FALSIFIKOVANIH KOVID PROPUSNICA VRTOGLAVO RASTE

NEMAČKA NE ZNA ŠTA ĆE SA SOBOM! BROJ FALSIFIKOVANIH KOVID PROPUSNICA VRTOGLAVO RASTE

Pritisak fašizma na one koji nisu vakcinisani sve je veći. Za nevakcinisane je recimo ulazak u ugostiteljske objekte postao gotovo nemoguć. Zato i ne čudi porast broja falsifikovanih kovid-propusnica.

Porast broja otkrivenih falsifikovanih kovid-propusnica naglo se povećava. Ministarstva unutrašnjih poslova nemačkih pokrajina procenjuju da je broj otkrivenih falsifikovanih kovid-propusnica veći od 20.000. Tome bi trebalo dodati i broj neotkrivenih slučajeva. Policija u pokrajini-gradu Berlinu procenjuje međutim da je nemoguće izneti ozbiljnu procenu stvarnog broja falsifikovanih propusnica koje su u opticaju.

Bundestag je u još u novembru, pod pritiskom pokrajinskih ministara pravosuđa, usvojio zakonsku promenu kojom se falsifikovanje kovid-propusnica tretira isto kao i faslifikovanje bilo kog drugog zdravstvenog dokumenta, prenosi Dojče vele.

IZRAELSKA STUDIJA POKAZUJE DA 4. DOZA VAKCINE NIJE DOVOLJNA DA SPREČI OMIKRON

Pre nekoliko dana policija je u nekoliko pokrajina izvršila pretres u više od sto stanova. Ta akcija povezana je sa slučajem jednog lekara u Bavarskoj koji je pacijentima izdavao propusnice bez da su oni prethodno vakcinisani.

Prevare se uglavnom otkrivaju u apotekama u kojima građani svoje potvrde o vakcinaciji koje su na papiru mogu da digitalizuju kako bi ih koristili u mobilnim telefonima.

„Apoteke svakodnevno otkrivaju falsifikovane kovid-propusnice prilikom pokušaja digitalizacije“, saopštio je ured za borbu protiv kriminala pokrajine Baden-Virtemberg. Falsifikovane propusnice prijavljuju i poslodavci.

Od 50 do 350 evra

Prema podacima berlinske policije, lažne kovid-propusnice i knjižice vakcinacije nude se preko platformi za komunikaciju kao što je „Telegram“, pa čak i preko internet-stranica za prodaju poput I-beja. Cene se kreću od 50 do 350 evra, pri čemu su digitalne propusnice skuplje od onih na papiru.

Prema najnovijim merama koje u većini pokrajina važe od 15. januara, poseta ugostiteljskim objektima dozvoljena je samo osobama koje su vakcinisane ili preležale koronu, uz dodatni negativan test ili potvrdu o dodatnoj, „buster“ vakcinaciji.

Ulazak u kulturne i sportske objekte, kao i maloprodaju – osim ako se ne radi o prodavnicama za dnevne potrebe – omogućen je samo onima koji su vakcinisani ili su preležali koronu.

Odlazak na posao ili korišćenje javnog prevoza omogućeno je i onima koji nisu vakcinisani, ali uz svež negativan test na koronu.

NultaTačka/Mediji